Grízes tészta

Gasztro

Grízes tészta

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók: 

  • 30 dkg liszt
  • 3 db M-es tojás
  • 1 kk só
  • néhány csepp víz
  • adagonként 2-3 evőkanál gríz
  • 2 ek olaj vagy zsír

A tálaláshoz porcukor és baracklekvár

 Elkészítés: 

A lisztet tegyük a robotgép üstjébe, adjuk hozzá a három tojást, a sót és egy pici vizet, majd a dagasztókarral gyúrjuk össze. Természetesen kézzel is gyúrhatjuk, akkor válasszunk egy jó nehéz dagasztótálat. A tésztával addig dolgozzunk, míg gyönyörű sima lesz a felülete. Ezután egy fagyasztózacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni minimum egy órát. Ekkor a tészta még jobban kisimul, besárgul és vissza is puhul, így könnyebben tudjuk nyújtani.

Ha a tésztánk megpihent, akkor tésztanyújtó géppel vagy sodrófával kinyújtjuk, és rövidmetéltet készítünk belőle.

A grízt is előkészítjük. A zsiradékon türelmesen megpirítjuk. Amikor a szemek már szép aranybarnák, akkor öntünk az edénybe egy nagy pohár vizet, és lassú tűzön puhára főzzük a grízt. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá vizet. Ha elkészült, letakarjuk, amíg a tésztát kifőzzük.

Sós, lobogó vízbe tesszük a friss tésztát, és kb. 2 perc alatt megfőzzük. A vízből rögtön a grízre szedjük ki, majd jól elkeverjük.

Porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.

A videóban használt gépről bővebb információt itt találtok.

Ajánljuk még:

Spárgás rizottó
Tökéletes rizottót készíteni szinte művészet, de most megtudjuk, mi a titok.