Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 3 db M-es tojás
- 1 kk só
- néhány csepp víz
- adagonként 2-3 evőkanál gríz
- 2 ek olaj vagy zsír
A tálaláshoz porcukor és baracklekvár
Elkészítés
A lisztet tegyük a robotgép üstjébe, adjuk hozzá a három tojást, a sót és egy pici vizet, majd a dagasztókarral gyúrjuk össze. Természetesen kézzel is gyúrhatjuk, akkor válasszunk egy jó nehéz dagasztótálat. A tésztával addig dolgozzunk, míg gyönyörű sima lesz a felülete. Ezután egy fagyasztózacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni minimum egy órát. Ekkor a tészta még jobban kisimul, besárgul és vissza is puhul, így könnyebben tudjuk nyújtani.
Ha a tésztánk megpihent, akkor tésztanyújtó géppel vagy sodrófával kinyújtjuk, és rövidmetéltet készítünk belőle.
A grízt is előkészítjük. A zsiradékon türelmesen megpirítjuk. Amikor a szemek már szép aranybarnák, akkor öntünk az edénybe egy nagy pohár vizet, és lassú tűzön puhára főzzük a grízt. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá vizet. Ha elkészült, letakarjuk, amíg a tésztát kifőzzük.
Sós, lobogó vízbe tesszük a friss tésztát, és kb. 2 perc alatt megfőzzük. A vízből rögtön a grízre szedjük ki, majd jól elkeverjük.
Porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.
Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: