Grízes tészta

Gasztro

Grízes tészta

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók: 

  • 30 dkg liszt
  • 3 db M-es tojás
  • 1 kk só
  • néhány csepp víz
  • adagonként 2-3 evőkanál gríz
  • 2 ek olaj vagy zsír

A tálaláshoz porcukor és baracklekvár

Tovább olvasok

 Elkészítés: 

A lisztet tegyük a robotgép üstjébe, adjuk hozzá a három tojást, a sót és egy pici vizet, majd a dagasztókarral gyúrjuk össze. Természetesen kézzel is gyúrhatjuk, akkor válasszunk egy jó nehéz dagasztótálat. A tésztával addig dolgozzunk, míg gyönyörű sima lesz a felülete. Ezután egy fagyasztózacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni minimum egy órát. Ekkor a tészta még jobban kisimul, besárgul és vissza is puhul, így könnyebben tudjuk nyújtani.

Ha a tésztánk megpihent, akkor tésztanyújtó géppel vagy sodrófával kinyújtjuk, és rövidmetéltet készítünk belőle.

A grízt is előkészítjük. A zsiradékon türelmesen megpirítjuk. Amikor a szemek már szép aranybarnák, akkor öntünk az edénybe egy nagy pohár vizet, és lassú tűzön puhára főzzük a grízt. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá vizet. Ha elkészült, letakarjuk, amíg a tésztát kifőzzük.

Sós, lobogó vízbe tesszük a friss tésztát, és kb. 2 perc alatt megfőzzük. A vízből rögtön a grízre szedjük ki, majd jól elkeverjük.

Porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.