Remek burgereket készíthetünk, ám akkor a „gyors kaja” nem is feltétlenül lesz készen olyan gyorsan! De egy házi buci, benne minden jóval kárpótol minket a munkáért!
Most egy buci receptjét mutatjuk meg, aztán egy-egy alternatívát húsos vagy éppen vegetáriánus burger elkészítéséhez!
Hozzávalók 10 db bucihoz:
- 10 dkg főtt burgonya
- 60 dkg finomliszt
- 2 dl zsíros tej
- 4 dkg tejföl
- 1 db tojás
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 1 dl olaj
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, alaposan áttörjük, és legalább langyosra hagyjuk kihűlni. A szobahőmérsékletű tejben elkeverjük az élesztőt, a cukrot, a tejfölt és a tojást. Hozzáadjuk a burgonyát, és a liszttel együtt elkezdjük bedagasztani. Közben a sót is beletesszük. Amikor a tésztánk összeállt, három adagban beledagasztjuk az olajat is. Szép simára kidolgozzuk, majd pedig hagyjuk kelni. Ha a tészta a duplájára dagadt, és szép levegős, akkor 10 adagra osztjuk, és egyenként meggömbölyítjük őket. Ezután letakarva pihentetjük kb. 15 percet. Ekkor újra gömbölyítünk rajtuk, és kialakítjuk a szép, kerek buciformát. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, és vékonyan lekenjük felvert tojással. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Ha a bucik megkeltek, és a tojás is megszáradt rajtuk, akkor még egyszer lekenjük őket, és csinosan bemetsszük a tetejüket 4-5 irányba. Ekkor mehetnek is a sütőbe. Kb. 35 perc alatt sülnek aranybarnára.
Ha elkészültek, hagyjuk őket hűlni. Közben készítsük elő a burgerünk többi hozzávalóit.
Grillezett sajtos vegaburger hozzávalói:
A bucin túl:
- 1 szelet kecskesajt személyenként
- különféle színű saláták
- 2 db paradicsom
- 2 db savanyú uborka
- 2 fej fehér hagyma
- 2 ek fehérborecet vagy almaecet
- 1 tk só
- édeskés mustár
- majonéz
Elkészítés:
A különféle színű salátákat szedjük levelekre, a paradicsomot és a savanyú uborkát karikázzuk fel. A hagymákat felezzük el, majd vágjuk vékony félkarikára. Ezután enyhén sózzuk meg, majd locsoljuk meg fehérborecettel.
A kecskesajtszeleteket egy grillserpenyőben vagy grillrácson, faszénen süssük pirosra.
Ha a bucik langyosra hűltek, vágjuk őket félbe, és egy pici vajon pirítsuk meg a vágási felületeket. Ezután az alsó felüket kenjük meg édeskés mustárral, és ágyazzunk meg a kecskesajtnak a salátalevelekkel, a paradicsom- és uborkakarikákkal, valamint a hagymasalátával. Ezután helyezzük a zöldségágyra a grillezett sajtot, és arra pedig néhány cseppnyi majonézt is tegyünk. Végül koronázzuk meg a buci tetejével.
Ha pedig húsos burgert ennénk, kipróbálhatunk egy különleges, fasírtos változatot:
Hozzávalók a bucin túl:
- 50 dkg darált sertésdagadó
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 db zsemle
- 1 dl tej
- 1 tk pirospaprika
- só
- bors
- különféle saláták
- mustár, majonéz, ketchup vagy egyéb szósz
Elkészítés:
A sertésdagadót ledaráljuk, a vöröshagymát és egy nagy gerezd fokhagymát apró kockákra vágunk. Közben a zsemlét kettétépjük, majd meglocsoljuk a tejjel. Ha minden készen áll, összeállítjuk a húspogácsát. A húst a kezünk segítségével elkeverjük a hagymával, fokhagymával, a kicsavart zsemlével és egy tojással. Ízesítjük fűszerpaprikával, sóval és borssal.
Ezután egy serpenyőben melegítsünk fel zsírt, és süssük benne szép aranybarnára a laposra formázott fasírtokat. Közben a hamburgerzsemléket kettévágjuk, belső oldalukat megkenjük vajjal, majd megpirítjuk. A házi hamburgerünk összeállításánál használhatunk különféle salátákat, zöldségeket, mustárt vagy egyéb öntetet is, ízlés szerint.
A cikk megjelenését az Univer támogatta.
Ajánljuk még :