Grillezés otthon: a házi hamburger titka

Gasztro

Grillezés otthon: a házi hamburger titka

A hamburger szuper étel lehet, pláne, ha otthon csináljuk friss, jó minőségű hozzávalókból! 

Remek burgereket készíthetünk, ám akkor a „gyors kaja” nem is feltétlenül lesz készen olyan gyorsan! De egy házi buci, benne minden jóval kárpótol minket a munkáért! 

Most egy buci receptjét mutatjuk meg, aztán egy-egy alternatívát húsos vagy éppen vegetáriánus burger elkészítéséhez! 

Hozzávalók 10 db bucihoz:

  • 10 dkg főtt burgonya
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 dl zsíros tej
  • 4 dkg tejföl
  • 1 db tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk só
  • 1 kk cukor
  • 1 dl olaj

Elkészítés:

A burgonyát megfőzzük, alaposan áttörjük, és legalább langyosra hagyjuk kihűlni. A szobahőmérsékletű tejben elkeverjük az élesztőt, a cukrot, a tejfölt és a tojást. Hozzáadjuk a burgonyát, és a liszttel együtt elkezdjük bedagasztani. Közben a sót is beletesszük. Amikor a tésztánk összeállt, három adagban beledagasztjuk az olajat is. Szép simára kidolgozzuk, majd pedig hagyjuk kelni. Ha a tészta a duplájára dagadt, és szép levegős, akkor 10 adagra osztjuk, és egyenként meggömbölyítjük őket. Ezután letakarva pihentetjük kb. 15 percet. Ekkor újra gömbölyítünk rajtuk, és kialakítjuk a szép, kerek buciformát. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, és vékonyan lekenjük felvert tojással. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Ha a bucik megkeltek, és a tojás is megszáradt rajtuk, akkor még egyszer lekenjük őket, és csinosan bemetsszük a tetejüket 4-5 irányba. Ekkor mehetnek is a sütőbe. Kb. 35 perc alatt sülnek aranybarnára.

Ha elkészültek, hagyjuk őket hűlni. Közben készítsük elő a burgerünk többi hozzávalóit.

 

Grillezett sajtos vegaburger hozzávalói:

A bucin túl:

  • 1 szelet kecskesajt személyenként
  • különféle színű saláták
  • 2 db paradicsom
  • 2 db savanyú uborka
  • 2 fej fehér hagyma
  • 2 ek fehérborecet vagy almaecet
  • 1 tk só
  • édeskés mustár
  • majonéz

Elkészítés:

A különféle színű salátákat szedjük levelekre, a paradicsomot és a savanyú uborkát karikázzuk fel. A hagymákat felezzük el, majd vágjuk vékony félkarikára. Ezután enyhén sózzuk meg, majd locsoljuk meg fehérborecettel.

A kecskesajtszeleteket egy grillserpenyőben vagy grillrácson, faszénen süssük pirosra.

Ha a bucik langyosra hűltek, vágjuk őket félbe, és egy pici vajon pirítsuk meg a vágási felületeket. Ezután az alsó felüket kenjük meg édeskés mustárral, és ágyazzunk meg a kecskesajtnak a salátalevelekkel, a paradicsom- és uborkakarikákkal, valamint a hagymasalátával. Ezután helyezzük a zöldségágyra a grillezett sajtot, és arra pedig néhány cseppnyi majonézt is tegyünk. Végül koronázzuk meg a buci tetejével.

 

Ha pedig húsos burgert ennénk, kipróbálhatunk egy különleges, fasírtos változatot: 

Hozzávalók a bucin túl:

  • 50 dkg darált sertésdagadó
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 db zsemle
  • 1 dl tej
  • 1 tk pirospaprika
  • bors
  • különféle saláták
  • mustár, majonéz, ketchup vagy egyéb szósz

Elkészítés:

A sertésdagadót ledaráljuk, a vöröshagymát és egy nagy gerezd fokhagymát apró kockákra vágunk. Közben a zsemlét kettétépjük, majd meglocsoljuk a tejjel. Ha minden készen áll, összeállítjuk a húspogácsát. A húst a kezünk segítségével elkeverjük a hagymával, fokhagymával, a kicsavart zsemlével és egy tojással. Ízesítjük fűszerpaprikával, sóval és borssal.

Ezután egy serpenyőben melegítsünk fel zsírt, és süssük benne szép aranybarnára a laposra formázott fasírtokat. Közben a hamburgerzsemléket kettévágjuk, belső oldalukat megkenjük vajjal, majd megpirítjuk. A házi hamburgerünk összeállításánál használhatunk különféle salátákat, zöldségeket, mustárt vagy egyéb öntetet is, ízlés szerint.

 

A cikk megjelenését az Univer támogatta.

Ajánljuk még :