Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 5 dkg kakaó
- 2 dl tej
- 0,5 dl feketekávé
- 1 db tojás
- fél cs sütőpor
- két marék török mogyoró
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojást. A lisztet összeszitáljuk a kakaóval, és elkeverjük a sütőporral. Ezt is a vajas keverékhez adagoljuk. Beleöntjük a tejet és a kávét, majd az egészet jól összedolgozzuk. A mogyorót egy száraz serpenyőben állandó forgatás mellett megpirítjuk. Amikor már érezzük az illatát, zárjuk el alatta a tüzet, mert a magas olajtartalom miatt még tovább pirul. Ha langyosra hűlt, öntsük egy tiszta konyharuhára, és erőteljes dörzsöléssel szabadítsuk meg a héjától.
A tésztát alaposan kivajazott, kilisztezett kisebb tepsibe vagy piteformába öntjük, a tetejét bőven megszórjuk a pirított mogyoróval és a szilánkosra vágott étcsokoládéval, majd 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. Nem baj, ha a közepe egy kicsit krémes, amikor kivesszük a sütőből.
Balaton rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség
Ajánljuk még:
Öt kilátó, ahonnan a legszebb a balatoni panoráma
Néha el kell távolodni, hogy valamire igazán rá tudjunk pillantani. Magasra kell mászni, hogy a maga teljességében megláthassuk fizikai és lelki természetű dolgainkat is. A Balaton fizikai és „lelki” tünemény, ezért kilátókban álldogálva tudjuk csak igazán befogadni.
Csokoládés tekerge
Borbás Marcsi receptje
Csokoládés minitorták
Hétperces, szuper recept!