Hozzávalók
- 1 konyhakész fácán
- só
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál vadfűszer
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 15 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg erdei gomba
- kakukkfű
- őrölt bors
- 3 dl tejföl
Elkészítés
A megtisztított, konyhakész fácánt sóval bedörzsöljük, egy megfelelő méretű vaslábosba tesszük, a forró vajjal leöntjük. Egy liter vízzel felöntjük, beletesszük a vadfűszert, lefedjük. Forró sütőbe téve 200 fokon addig főzzük, míg a hús megpuhul – ez általában 60-90 perc. (Készíthetjük a tűzhelyen is, nem csak sütőben). Ha a hús puha, a levét leszűrjük, félretesszük, a fácánt feldaraboljuk.
A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára sütjük, majd a felaprított vöröshagymát üvegesre pirítjuk benne, hozzáadjuk a gombát. Sóval, kakukkfűvel, őrölt borssal ízesítjük, és puhára pároljuk. Ha a gomba majdnem puha, hozzáadjuk a fácándarabokat, a leszűrt főzőlevet, és lassan gyöngyözve összeforraljuk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A legvégén 3 dl jó tejföllel bársonyossá tesszük. Aki sűrűbben szereti, 2 evőkanál liszttel dúsított tejfölös habarással tegye rá a koronát. Friss kenyérrel, kifőtt makarónival, vagy zsemlegombóccal is tálalhatjuk.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: