Gasztro

Gombás-tejfölös fácán

Az erdő ízei mindig visszaröpítenek a természetbe. Ahhoz, hogy elkészítsünk egy erdőt idéző fogást, nem kell vadaskertbe menni. Fácánt, erdei gombát a piacon vagy a szupermarketben beszerezhetünk, gazdagítjuk aztán füstölt szalonnával, finomítjuk vajjal, tejföllel, adunk hozzá az erdő füveiből, és választunk mellé egy ígéretes köretet.

Hozzávalók

  • 1 konyhakész fácán
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál vadfűszer
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 50 dkg erdei gomba
  • kakukkfű
  • őrölt bors
  • 3 dl tejföl

Elkészítés

A megtisztított, konyhakész fácánt sóval bedörzsöljük, egy megfelelő méretű vaslábosba tesszük, a forró vajjal leöntjük. Egy liter vízzel felöntjük, beletesszük a vadfűszert, lefedjük. Forró sütőbe téve 200 fokon addig főzzük, míg a hús megpuhul – ez általában 60-90 perc. (Készíthetjük a tűzhelyen is, nem csak sütőben). Ha a hús puha, a levét leszűrjük, félretesszük, a fácánt feldaraboljuk.

A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára sütjük, majd a felaprított vöröshagymát üvegesre pirítjuk benne, hozzáadjuk a gombát. Sóval, kakukkfűvel, őrölt borssal ízesítjük, és puhára pároljuk. Ha a gomba majdnem puha, hozzáadjuk a fácándarabokat, a leszűrt főzőlevet, és lassan gyöngyözve összeforraljuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A legvégén 3 dl jó tejföllel bársonyossá tesszük. Aki sűrűbben szereti, 2 evőkanál liszttel dúsított tejfölös habarással tegye rá a koronát. Friss kenyérrel, kifőtt makarónival, vagy zsemlegombóccal is tálalhatjuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho