Gesztenyével töltött sült alma

Gasztro

Gesztenyével töltött sült alma

Harrer-Abosi Beatrix receptje

Hozzávalók

  • 4 db alma
  • 4 ek vörösáfonya-lekvár
  • 15 dkg cukrozott gesztenyemassza
  • 4 kk vaj

A vaníliaöntethez:

  • 4 dl tej
  • 1 rúd vanília  
  • 1 dl tejszín
  • 4 db tojássárgája
  • 7 dkg cukor
  • 1 kk keményítő
  • 1 narancs
  • 1 kk narancsvirágvíz

A tálaláshoz:

  • méz

Elkészítés

Az almákat megmossuk, mindegyiknek vágunk egy talpat, hogy megálljanak. A tetejüket úgy vágjuk le, hogy vissza tudjuk helyezni, mint egy „kalapot”. Az almák belsejét kivájjuk úgy, hogy meg tudjuk tölteni. Alulra kerül a lekvár, arra a gesztenyemassza, majd végül egy kis vaj. Ha megtöltöttünk minden almát, akkor visszarakjuk mindegyik tetejét, majd betesszük őket egy sütőedénybe, és szép aranybarnára sütjük. 180 fok elegendő neki.

A mártáshoz felforrósítjuk a tejet, közben ízesítjük narancshéjjal, vaníliával és narancsvirágvízzel. A tejszínt kikeverjük a tojássárgájával, a cukorral és a keményítővel. Ha a tej már erősen gőzöl, akkor egy merőkanálnyit hozzáadunk a tejszínes keverékhez, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet, majd az egészet a forró tejhez öntjük. Ha egyet forrt, elzárjuk alatta a tüzet.

Langyosan tálaljuk az almát az öntettel és egy kis mézzel.

Ajánljuk még:

A világosság ünnepe – a karácsony története

A történészek szerint már a harmadik század környékén ünnepelték a karácsonyt, méghozzá a Római Birodalomban. Ekkor még semmi köze nem volt a szent ünnepnek Jézus születéséhez, egy teljesen más „születésnap” adta az esemény jelentőségét: akkoriban ugyanis december 25-én tartották a Nap születésnapját. A történelem ismerői szerint a karácsonyi ünnepkör később azért került erre a napra, mert Jézus a keresztények szerint maga a világosság – így gyakorlatilag a pogány és keresztény ünnepkör összekapcsolódott.