Hozzávalók
- 4 db alma
- 4 ek vörösáfonya-lekvár
- 15 dkg cukrozott gesztenyemassza
- 4 kk vaj
A vaníliaöntethez:
- 4 dl tej
- 1 rúd vanília
- 1 dl tejszín
- 4 db tojássárgája
- 7 dkg cukor
- 1 kk keményítő
- 1 narancs
- 1 kk narancsvirágvíz
A tálaláshoz:
- méz
Elkészítés
Az almákat megmossuk, mindegyiknek vágunk egy talpat, hogy megálljanak. A tetejüket úgy vágjuk le, hogy vissza tudjuk helyezni, mint egy „kalapot”. Az almák belsejét kivájjuk úgy, hogy meg tudjuk tölteni. Alulra kerül a lekvár, arra a gesztenyemassza, majd végül egy kis vaj. Ha megtöltöttünk minden almát, akkor visszarakjuk mindegyik tetejét, majd betesszük őket egy sütőedénybe, és szép aranybarnára sütjük. 180 fok elegendő neki.
A mártáshoz felforrósítjuk a tejet, közben ízesítjük narancshéjjal, vaníliával és narancsvirágvízzel. A tejszínt kikeverjük a tojássárgájával, a cukorral és a keményítővel. Ha a tej már erősen gőzöl, akkor egy merőkanálnyit hozzáadunk a tejszínes keverékhez, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet, majd az egészet a forró tejhez öntjük. Ha egyet forrt, elzárjuk alatta a tüzet.
Langyosan tálaljuk az almát az öntettel és egy kis mézzel.