Hozzávalók
- 1 db 3,5-4 kg-os pulyka
- 70 dkg gesztenye
- 1,5 dl tejszín
- 2 db szikkadt zsemle
- 1,5 dl tej
- 2 egész tojás
- 2 db tojássárgája
- 50 dkg darált sertéscomb
- 15 dkg mangalicaszalonna
- só, bors
- 1 db pulykamáj
Elkészítés
A szikkadt zsemléket eltépjük, majd tejbe áztatjuk.
A gesztenyék héját bevágjuk, majd annyi tejben főzzük meg őket, amennyi pont ellepi az összeset. Ha már csak langyosak, akkor meghámozzuk őket, és a belső, szőrös hártyákat is eltávolítjuk róluk. Ezután egy kevés tejszínnel átforraljuk a gesztenyebelet, majd az egészet krumplinyomón átnyomjuk.
A darált húst elkeverjük a tojásokkal és a két sárgájával, hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, majd az egészet jól elkeverjük. Beledolgozzuk a gesztenyét, majd ízesítjük sóval és borssal.
A pulyka máját apró kockára vágjuk, és ezt is a töltelékhez keverjük. A pulykát alaposan besózzuk, majd olvadós szalonnával gazdagon megtűzdeljük.
Végül a tölteléket a pulyka hasüregébe kanalazzuk. Ezután a lábait összekötözzük, és a hasánál a bőrt összetűzzük, hogy a töltelék ne folyjon ki. Ha marad, akkor a comb bőre alá is tegyünk a töltékből.
Ezután egy fedeles, kivajazott sütőedénybe rakjuk, és a pulyka tetejére még teszünk néhány szelet szalonnát. Egy deciliternyi vizet is öntünk alá.
220 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd lefedjük, és visszavesszük a hőmérsékletet 160 fokra. Addig sütjük, amíg puha nem lesz a húsa. Sülés közben néhányszor meglocsoljuk a keletkező szafttal. Ha szükséges, a végén még rápirítunk, hogy szép piros legyen a bőre.
Ajánljuk még: