Gesztenyés krémes

Gasztro

KARÁCSONY

Gesztenyés krémes

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A piskótához:

  • 5 db egész tojás
  • 5 ek cukor
  • 5 ek olaj
  • 4 ek liszt
  • 1 ek kakaópor

A gesztenyemasszához:

  • 35 dkg gesztenye
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek rumaroma

A sziruphoz:

  • 1 dl víz
  • 10 dkg cukor

A krémhez:

  • 3 dl tej
  • 1 db tojássárgája
  • 2 dkg keményítő
  • 1 ek vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 rúd vanília

A tetejére:

  • 5 dl tejszínhab
  • 2 ek porcukor
  • 1 csomag instant zselatin

A díszítéshez:

  • natúr kakaópor

 

Tovább olvasok

 

 

Elkészítés

A piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral. Ezután lassú fokozatra kapcsoljuk a robotgépet, és kanalanként hozzáadjuk az olajat is. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral elkevert lisztet. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd belesimítjuk a tésztát. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A krémhez használhatunk 40 dkg kész gesztenyemasszát, de ezt akár otthon is elkészíthetjük. A fagyasztott gesztenyét hagyjuk kiolvadni, majd 2,5 dl tej és 2,5 dl víz keverékében lassú tűznél megfőzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük. Közben az 1 dl vízből és a 10 dkg kristálycukorból szirupot főzünk. Ezt a szirupot dolgozzuk bele a masszába turmixolás közben. Rummal is ízesítjük.

A krémhez a tojássárgáját elkeverjük a cukorral, a vaníliával, a keményítővel és a tej harmadával. A maradék tejet felforrósítjuk, majd egy kis adagot a tojásos keverékhez adunk, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet, majd folyamatos keverés mellett azonnal hozzá is öntjük a forró tejhez. Amint egyet forrt, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat, majd kihűtjük. Közben néhányszor átkeverjük.

 

Ha mindennel elkészültünk, összeállítjuk a süteményt. A gesztenyemasszát simára kikeverjük a vaníliakrémmel. Ezt a krémet simítjuk a kihűlt piskótára. A jéghidegre lehűtött tejszínhabot elkezdjük felverni közepes fokozaton. Közben hozzáadjuk a zselatint. Ha már szinte teljesen felverődött, belerakjuk a porcukrot is. Ha a tejszínhab elkészült, a sütemény tetejére halmozzuk, vagy habzsákkal kinyomjuk rá. Végül natúr kakaóporral hintjük meg a tetejét.

Ilyen módon elkészítve a gesztenyés krémünk nagyon kellemes, lágy lesz. Ha szeretnénk keményebb krémet, akkor keverjük ki a lehűtött vaníliakrémet 15 dkg vajjal, melyet előzőleg 1 evőkanál porcukorral kihabosítottunk. 

A cikk megjelenését a Metro támogatta.

 

Már követem az oldalt

X