Hozzávalók
A piskótához:
- 5 db egész tojás
- 5 ek cukor
- 5 ek olaj
- 4 ek liszt
- 1 ek kakaópor
A gesztenyemasszához:
- 35 dkg gesztenye
- 2,5 dl tej
- 2 ek rumaroma
A sziruphoz:
- 1 dl víz
- 10 dkg cukor
A krémhez:
- 3 dl tej
- 1 db tojássárgája
- 2 dkg keményítő
- 1 ek vaj
- 2 ek cukor
- 1 rúd vanília
A tetejére:
- 5 dl tejszínhab
- 2 ek porcukor
- 1 csomag instant zselatin
A díszítéshez:
- natúr kakaópor
Elkészítés
A piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral. Ezután lassú fokozatra kapcsoljuk a robotgépet, és kanalanként hozzáadjuk az olajat is. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral elkevert lisztet. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd belesimítjuk a tésztát. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A krémhez használhatunk 40 dkg kész gesztenyemasszát, de ezt akár otthon is elkészíthetjük. A fagyasztott gesztenyét hagyjuk kiolvadni, majd 2,5 dl tej és 2,5 dl víz keverékében lassú tűznél megfőzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük. Közben az 1 dl vízből és a 10 dkg kristálycukorból szirupot főzünk. Ezt a szirupot dolgozzuk bele a masszába turmixolás közben. Rummal is ízesítjük.
A krémhez a tojássárgáját elkeverjük a cukorral, a vaníliával, a keményítővel és a tej harmadával. A maradék tejet felforrósítjuk, majd egy kis adagot a tojásos keverékhez adunk, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet, majd folyamatos keverés mellett azonnal hozzá is öntjük a forró tejhez. Amint egyet forrt, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat, majd kihűtjük. Közben néhányszor átkeverjük.
Ha mindennel elkészültünk, összeállítjuk a süteményt. A gesztenyemasszát simára kikeverjük a vaníliakrémmel. Ezt a krémet simítjuk a kihűlt piskótára. A jéghidegre lehűtött tejszínhabot elkezdjük felverni közepes fokozaton. Közben hozzáadjuk a zselatint. Ha már szinte teljesen felverődött, belerakjuk a porcukrot is. Ha a tejszínhab elkészült, a sütemény tetejére halmozzuk, vagy habzsákkal kinyomjuk rá. Végül natúr kakaóporral hintjük meg a tetejét.
Ilyen módon elkészítve a gesztenyés krémünk nagyon kellemes, lágy lesz. Ha szeretnénk keményebb krémet, akkor keverjük ki a lehűtött vaníliakrémet 15 dkg vajjal, melyet előzőleg 1 evőkanál porcukorral kihabosítottunk.
A cikk megjelenését a Metro támogatta.
Ajánljuk még: