Gazpacho, avagy a legjobb spanyol nyers zöldségleves

Gasztro

Gazpacho, avagy a legjobb spanyol nyers zöldségleves

Borbás Marcsi receptje egy tuti gazpachóhoz

A nyári forróságban érdemes friss, nyers leveseket is fogyasztani, ilyen a gazpacho is. Ez a spanyol finomság nagyon gyorsan elkészül, nekem ezúttal a Bosch Vitaboost volt ebben a segítségemre. Próbáljátok ki ti is jégbe hűtve!

 

Tovább olvasok

Hozzávalók

  • 1 kg paradicsom
  • 1 szem kápia paprika
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 fej lilahagyma
  • só ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk durvára őrölt bors
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek sötét balzsamecet
  • 1 baguette

Elkészítés

A paradicsomot, a paprikát, a meghámozott uborkát és a lilahagymát krémesre turmixoljuk. Ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, fokhagymával, olívaolajjal és balzsamecettel. Ha túlságosan sűrű lenne, hígítsuk fel hideg vízzel. Tálalás előtt mindenképpen kóstoljuk meg, és ízlésünknek megfelelően állítsuk be a fűszerességét.

Az uborkából és a paprikából hagyjunk meg 2-3 szeletet, és ezeket vágjuk apróra, ez lesz a levesbetét.

Baguette-ből készítsünk pirítóst egy kevés olívaolajon, és ezzel tálaljuk a levest.

Érdemes jól behűtve fogyasztani.

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.