Hozzávalók
- 20 dkg sótlan vaj
- egy csokornyi (maréknyi) megtisztított, megmosott zamatos turbolya
- 3 gerezd fokhagyma
- késhegynyi só

A zamatos turbolyát megtisztítjuk, megmossuk, és apróra vágjuk a fokhagymával együtt. A vajat keverhető állagúra olvasztjuk, beletesszük a turbolyát és a fokhagymát, megsózzuk, jól összekeverjük, és egy befőttes üvegbe vagy kerámia vajtartóba öntjük.

Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőben megdermedni. Reggelihez pirítóssal vagy húsok, burgonya és hal sütéséhez, omlett elkészítéséhez egyaránt felhasználhatjuk.
Ha magad szeded a zamatos turbolyát, úgy tudsz megbizonyosodni róla, hogy nem téveszted össze a mérges ádázzal (Aethusa cynapium) és a foltos bürökkel (Conium maculatum), hogy összemorzsolod zsenge leveleit, és megszagolod: a zamatos turbolyának jellegzetesen finom, ánizsos illata van, a két másik, mérgező növény viszont büdös.
Ajánljuk még: