Gasztro

Fűszervaj zamatos turboláyval és fokhagymával

A tavasz első vadon termő fűszernövénye már bársonyos pázsitfoltokban mutatkozik az erdőn. A petrezselyemhez hasonló zamatos turbolya jellegzetes ánizsos aromákkal, édes lecsengéssel és emésztést segítő hatásával igazi főnyeremény a konyhában. Akkor is jól járunk vele, ha unjuk már a szendvicsalapokat, és a vajat szeretnénk fűszeresebbé, illatosabbá tenni. Mutatunk hát egy fűszervaj-receptet, melyben a zamatos turbolya a főszereplő.

Hozzávalók

  • 20 dkg sótlan vaj
  • egy csokornyi (maréknyi) megtisztított, megmosott zamatos turbolya
  • 3 gerezd fokhagyma
  • késhegynyi só

 

A zamatos turbolyát megtisztítjuk, megmossuk, és apróra vágjuk a fokhagymával együtt. A vajat keverhető állagúra olvasztjuk, beletesszük a turbolyát és a fokhagymát, megsózzuk, jól összekeverjük, és egy befőttes üvegbe vagy kerámia vajtartóba öntjük.

 

Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőben megdermedni. Reggelihez pirítóssal vagy húsok, burgonya és hal sütéséhez, omlett elkészítéséhez egyaránt felhasználhatjuk.

Ha magad szeded a zamatos turbolyát, úgy tudsz megbizonyosodni róla, hogy nem téveszted össze a mérges ádázzal (Aethusa cynapium) és a foltos bürökkel (Conium maculatum), hogy összemorzsolod zsenge leveleit, és megszagolod: a zamatos turbolyának jellegzetesen finom, ánizsos illata van, a két másik, mérgező növény viszont büdös.