Fűszeres túrókrémmel töltött gombafejek

Gasztro

Fűszeres túrókrémmel töltött gombafejek

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 12 db közepes méretű csiperkegomba
  • 25 dkg rögös túró
  • 2 szál újhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kápia paprika
  • friss kakukkfű
  • bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Először a tölteléket készítjük el. Kevés olívaolajon ledinszteljük az apróra vágott újhagymát egy kis sóval. A végén hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a kápia paprikát is. A gombáknak törjük ki a tönkjét, de ne hámozzuk meg őket. Ha nem elég nagy a gombafejben a mélyedés, egy kiskanállal vagy egy evőkanál végével nagyíthatunk a tölteni való részen. Az apróra vágott tönköket és a kiszedett részeket hozzátehetjük a töltelékhez, egy picit még megfuttatva az olajon. Ezután keverjük a töltelékhez a túrót, fűszerezzük sóval, borssal és friss kakukkfűvel. Töltsük meg a gombafejeket, majd tegyük őket tűzálló tálba, és 200 fokon süssük húsz percig.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.