Fűszeres puszedli

Gasztro

Fűszeres puszedli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg méz
  • 2 db tojás
  • 5 dkg darált dió
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 1 ek tej
  • 2 ek rum
  • ½ tk fahéj
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 1 tk koriandermag
  • 1 csipet bors
  • 1 kk őrölt kardamom
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • 1 kk őrölt szegfűbors
  • 1 csipet só
Tovább olvasok

A cukormázhoz:

  • ½ citrom leve
  • 15 dkg porcukor

A díszítéshez:

  • 10 dkg étcsokoládé

 

 

Elkészítés:

A mézet felmelegítjük. A szegfűszeget és a koriandermagot mozsárban kissé megtörjük, majd beleszórjuk a langyos mézbe. Ezután fél órát állni hagyjuk. Az őrölt fűszereket egy száraz serpenyőben rövid ideig pirítjuk. Ha elkezdjük érezni az illatukat, húzzuk is le a serpenyőt a tűzről, és öntsük ki belőle a fűszereket, nehogy megégjenek.

A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tejben feloldott szódabikarbónát és a pirított fűszereket. A mézet is beleszűrjük, majd a tojásokkal és a cukorral együtt összegyúrjuk a tésztát. Ha a massza egynemű és sima, akkor frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább két napra betesszük a hűtőbe. Akkor lesz a legfinomabb, ha egy hétig pihentetjük, de a két nap mindenképpen szükséges.

A sütés napján a sütőt 180 fokra előmelegítjük légkeveréssel, és két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát időben kivesszük a hűtőből, és csak akkor kezdünk el vele dolgozni, ha már szobahőmérsékletűre felmelegedett. Ezután három részre osztjuk, és minden részből egy-egy rudat sodrunk. A rudakat felvágjuk 12 darabra, majd mindegyik darabot gömbölyűre formázzuk. Ezután tepsire sorakoztatjuk őket, és egy picit lenyomjuk, hogy az aljuk egyenes legyen.

 

Kb. 15 perc alatt készre sütjük a süteményeket. Figyeljünk, hogy ne süssük túl őket, mert akkor ki fognak száradni. Akkor jó, ha szép világos a színük, és picit még puhák mikor kivesszük őket a sütőből. Amíg hűlnek, a külsejük roppanóssá válik majd.

A cukormázhoz a citromlevet a porcukorral csomómentesre keverjük. A kíhűlt puszedliket egy rácsra rakjuk, és meglocsoljuk őket a mázzal. Ha a máz megszáradt, mindegyik süti talpát olvasztott étcsokoládéba mártjuk. Ha megkötött a csokoládé, meg is kóstolhatjuk. A bevonatok nélkül nagyon sokáig eltartható egy lezárt dobozban.

A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.

 

Már követem az oldalt

X