Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 20 dkg méz
- 2 db tojás
- 5 dkg darált dió
- ½ tk szódabikarbóna
- 1 ek tej
- 2 ek rum
- ½ tk fahéj
- 5-6 szem szegfűszeg
- 1 tk koriandermag
- 1 csipet bors
- 1 kk őrölt kardamom
- 1 kk őrölt szerecsendió
- 1 kk őrölt szegfűbors
- 1 csipet só
A cukormázhoz:
- ½ citrom leve
- 15 dkg porcukor
A díszítéshez:
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A mézet felmelegítjük. A szegfűszeget és a koriandermagot mozsárban kissé megtörjük, majd beleszórjuk a langyos mézbe. Ezután fél órát állni hagyjuk. Az őrölt fűszereket egy száraz serpenyőben rövid ideig pirítjuk. Ha elkezdjük érezni az illatukat, húzzuk is le a serpenyőt a tűzről, és öntsük ki belőle a fűszereket, nehogy megégjenek.
A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tejben feloldott szódabikarbónát és a pirított fűszereket. A mézet is beleszűrjük, majd a tojásokkal és a cukorral együtt összegyúrjuk a tésztát. Ha a massza egynemű és sima, akkor frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább két napra betesszük a hűtőbe. Akkor lesz a legfinomabb, ha egy hétig pihentetjük, de a két nap mindenképpen szükséges.
A sütés napján a sütőt 180 fokra előmelegítjük légkeveréssel, és két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát időben kivesszük a hűtőből, és csak akkor kezdünk el vele dolgozni, ha már szobahőmérsékletűre felmelegedett. Ezután három részre osztjuk, és minden részből egy-egy rudat sodrunk. A rudakat felvágjuk 12 darabra, majd mindegyik darabot gömbölyűre formázzuk. Ezután tepsire sorakoztatjuk őket, és egy picit lenyomjuk, hogy az aljuk egyenes legyen.
Kb. 15 perc alatt készre sütjük a süteményeket. Figyeljünk, hogy ne süssük túl őket, mert akkor ki fognak száradni. Akkor jó, ha szép világos a színük, és picit még puhák mikor kivesszük őket a sütőből. Amíg hűlnek, a külsejük roppanóssá válik majd.
A cukormázhoz a citromlevet a porcukorral csomómentesre keverjük. A kíhűlt puszedliket egy rácsra rakjuk, és meglocsoljuk őket a mázzal. Ha a máz megszáradt, mindegyik süti talpát olvasztott étcsokoládéba mártjuk. Ha megkötött a csokoládé, meg is kóstolhatjuk. A bevonatok nélkül nagyon sokáig eltartható egy lezárt dobozban.