Gasztro

Füstölt lazacos édeskömény saláta kéksajttal

Az édeskömény frissessége, a füstölt lazac karaktere, a kéksajt pikáns íze és a citrom savassága tökéletes harmóniát alkotnak ebben az elegáns fogásban, amit napindítóként éppúgy fogyaszthatunk, mint késő délutáni, napzáró fogásként.

Hozzávalók

  • 1 nagy gumó édeskömény
  • 15 dkg füstölt lazac
  • 10 dkg kéksajt
  • 2 paradicsom
  • 1 citrom leve
  • 2 ek méz
  • 3 ek balzsamecet
  • 2 szívsaláta 
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt feketebors

Elkészítés

Az édesköményt tisztítsuk meg, távolítsuk el a külső, keményebb leveleket. Vágjuk nagyon vékony szeletekre, és kevés olívaolajon pirítsuk meg, közben sózzuk meg. 

Facsarjunk ki az egyik citrom levét, és keverjük össze az olívaolajjal, a mézzel és a balzsamecettel – ez lesz az öntet. A füstölt lazacot tépkedjük darabokra. A kéksajtot szintén morzsoljuk nagyobb darabokra.

Szeleteljük fel a paradicsomot, tegyük a tál aljába, és borsozzuk meg, majd tegyük rá a salátaleveleket úgy, hogy öblös tálat formázzanak. A szívsaláta belső, zsenge részét aprózzuk meg, és azt szórjuk a közepébe.

 

Szedjük rá a sült édesköményt, majd a lazacdarabkákat, rá a kéksajtot, és locsoljuk meg az öntettel.

 

Frissen, azonnal tálaljuk. A saláta önmagában is megállja a helyét könnyű ebédként vagy vacsoraként, de kínálhatjuk pirított bagett szeletekkel is. Vendégváróként sem fogunk szégyent vallani vele.