Hozzávalók
- 10 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg vöröshagyma
- 3-4 db babérlevél
- 60 dkg szárazbab
- 1 db sárgarépa
- 1 db gyökér
- 1 kis darab zeller
- 3-4 szál lestyán zöldje
- 12 dkg füstölt busa
- 1 db zsemle
- 1 db tojás
- 5 dkg só
- 5 dkg fűszerpaprika
- tejföl
- csípős paprika ízlés szerint
- A rántáshoz: 5 dkg zsír és 1 ek liszt
Elkészítés
A babot roppanós puhára főzzük sós babérleveles vízben.
A bográcsban lepirítjuk a kockára vágott szalonnát, rádobjuk az apróra vágott hagymát és hagyjuk kissé puhulni (ez 1-2 perc), majd ráöntjük az előfőzött babot és a kis kockákra vágott zöldségeket. Felöntjük 2,5 liter vízzel, és közepes tűzön puhára főzzük. Közben ízesítjük sóval, fokhagymával, csípős paprikával, majd a vége felé meghintjük a fűszerpaprikával.
Míg fő a leves, elkészítjük a betétet. A füstölt halhúst kiszálkázzuk, összegyúrjuk az áztatott zsemlével, a tojással, az apróra vágott lestyánnal. Ízlés szerint tehetünk még bele sót és borsot. Nedves kézzel kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle. Ha puhára főtt a bab és a zöldségek, rántással sűrítjük a levest, de még jobb, ha 1-2 merőkanál levest kiveszünk a bográcsból, leturmixoljuk, visszaöntjük és ezzel sűrítjük. Végül 3-4 perc alatt belefőzzük a halgombócokat.
Tálaláskor egy kis tejföllel bolondíthatjuk.
Ajánljuk még: