Füstölt halas babgulyás

Gasztro

Füstölt halas babgulyás

Íme, egy különleges halas recept.

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 3-4 db babérlevél
  • 60 dkg szárazbab
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db gyökér
  • 1 kis darab zeller
  • 3-4 szál lestyán zöldje
  • 12 dkg füstölt busa
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 5 dkg só
  • 5 dkg fűszerpaprika
  • tejföl
  • csípős paprika ízlés szerint
  • A rántáshoz: 5 dkg zsír és 1 ek liszt
Tovább olvasok

Elkészítés:

A babot roppanós puhára főzzük sós babérleveles vízben.

A bográcsban lepirítjuk a kockára vágott szalonnát, rádobjuk az apróra vágott hagymát és hagyjuk kissé puhulni (ez 1-2 perc), majd ráöntjük az előfőzött babot és a kis kockákra vágott zöldségeket. Felöntjük 2,5 liter vízzel, és közepes tűzön puhára főzzük. Közben ízesítjük sóval, fokhagymával, csípős paprikával, majd a vége felé meghintjük a fűszerpaprikával.

Míg fő a leves, elkészítjük a betétet. A füstölt halhúst kiszálkázzuk, összegyúrjuk az áztatott zsemlével, a tojással, az apróra vágott lestyánnal. Ízlés szerint tehetünk még bele sót és borsot. Nedves kézzel kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle. Ha puhára főtt a bab és a zöldségek, rántással sűrítjük a levest, de még jobb, ha 1-2 merőkanál levest kiveszünk a bográcsból, leturmixoljuk, visszaöntjük és ezzel sűrítjük. Végül 3-4 perc alatt belefőzzük a halgombócokat.

Tálaláskor egy kis tejföllel bolondíthatjuk.

Ajánljuk még:

Borsószemek ihlette kreativitás – az idei Borsófeszt tanulságai

Az Európai Unióban tavaly Franciaország ás Spanyolország mellett nálunk termett a legtöbb zöldborsó. Idén két héttel korábban örülhettünk a zöld hüvelyeseket. Majdnem 100 ezer tonnát termelünk egy évben, és a borsóleves, a borsófőzelék mellett jó pár éve van saját Borsófesztünk is. Hol, hogyan készül a zöldborsóleves? Esetleg van-e valami még a levesen meg a főzeléken túl? Erre jó választ kaptam Székesfehérváron, a kertbarátok borsóünnepén.