Füstölt halas babgulyás

Gasztro

Füstölt halas babgulyás

Íme, egy különleges halas recept!

Hozzávalók

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 3-4 db babérlevél
  • 60 dkg szárazbab
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db gyökér
  • 1 kis darab zeller
  • 3-4 szál lestyán zöldje
  • 12 dkg füstölt busa
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 5 dkg só
  • 5 dkg fűszerpaprika
  • tejföl
  • csípős paprika ízlés szerint
  • A rántáshoz: 5 dkg zsír és 1 ek liszt
Tovább olvasok

Elkészítés

A babot roppanós puhára főzzük sós babérleveles vízben.

A bográcsban lepirítjuk a kockára vágott szalonnát, rádobjuk az apróra vágott hagymát és hagyjuk kissé puhulni (ez 1-2 perc), majd ráöntjük az előfőzött babot és a kis kockákra vágott zöldségeket. Felöntjük 2,5 liter vízzel, és közepes tűzön puhára főzzük. Közben ízesítjük sóval, fokhagymával, csípős paprikával, majd a vége felé meghintjük a fűszerpaprikával.

Míg fő a leves, elkészítjük a betétet. A füstölt halhúst kiszálkázzuk, összegyúrjuk az áztatott zsemlével, a tojással, az apróra vágott lestyánnal. Ízlés szerint tehetünk még bele sót és borsot. Nedves kézzel kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle. Ha puhára főtt a bab és a zöldségek, rántással sűrítjük a levest, de még jobb, ha 1-2 merőkanál levest kiveszünk a bográcsból, leturmixoljuk, visszaöntjük és ezzel sűrítjük. Végül 3-4 perc alatt belefőzzük a halgombócokat.

Tálaláskor egy kis tejföllel bolondíthatjuk.

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.