Fügés-sajtkrémes torta

Gasztro

Fügés-sajtkrémes torta

Füge-bőségben sorra cserélnek gazdát a fügés receptek, hiszen idén soha nem látott bőséggel ontották a gyümölcseiket idehaza is. Ha még van az édes gyümölcsből, ezt a sajtkrémes tortát mindenképpen ki kell próbálni az utolsó, érett, akár kicsit szottyos fügékkel. Ha ízlett, akkor a tél folyamán előre beáztatott, aszalt fügével is meg lehet ismételni néhányszor.

Hozzávalók

  • 12 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • 1 kiskanál citromlé
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 30 dkg tejszínes krémsajt
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 30 dkg friss füge

Elkészítés

A lisztet a cukorral, a sütőporral és csipetnyi sóval összeszitáljuk, a vajjal elmorzsoljuk. A tojást felütjük, villával kissé felverjük, majd a felét a masszához adjuk – a másik felét a töltelékhez félretesszük. A tésztát jól összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva behűtjük. Elkészítjük a tölteléket, ehhez a krémsajtot a tojásokkal meg a mézzel simára keverjük.

A tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy kb. 24 cm átmérőjű formát. A formába fektetett tésztát megszórjuk zabpehellyel, rásimítjuk a sajtkrémet. Szépen kirakosgatjuk negyedekbe vágott fügével, majd előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Hidegen szeleteljük.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho