Hozzávalók
A halhoz
- 50 dkg fogasfilé
- só
A bundához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg kukoricaliszt
- 1 kk. gyömbér
- ½ kk. pirospaprika
- 3 dl sör
A sütéshez:
- 1 liter étolaj
A krumplihoz
- 1 kg sütnivaló krumpli
A sütéshez:
- 2 liter olaj
Elkészítés
A halfilét hosszúkás darabokra vágjuk.
A burgonyákat meghámozzuk, majd nagyobb hasábokra vágjuk. Ezután hideg, sós vízbe áztatjuk őket, hogy kiázzon belőlük némi keményítő. Kb. negyedóra múlva szárítsuk meg a hasábokat, fontos, hogy tökéletesen szárazra töröljük őket. Ezután süssük elő a burgonyát kb. 130 fokos, lassan gyöngyöző olajban 8-10 percig. Ezután vegyük ki őket az olajból, és tegyük félre hűlni.
A bundához összekeverjük először a kétféle lisztet, majd a fűszereket is hozzáadjuk. Ezután 3 evőkanálnyit félreteszünk ebből a keverékből egy külön tálba. A nagyobb adaghoz öntjük a sört, és tökéletesen simára keverjük egy kézi habverő segítségével.

A tökéletes végeredményhez nagyon fontos az időzítés: egyszerre kell elkészülniük a ropogós burgonyahasáboknak és a ropogós halrudaknak. Hevítsük fel újra az olajat, ebbe kerül a burgonya, melyet hirtelen hőben, 1-2 perc alatt süthetünk ropogósra.
Egy másik edényben is melegítsünk olajat. A haldarabokat először a száraz keverékben forgatjuk meg, ezután a sörtésztába mártjuk, majd aranybarnára sütjük 5-6 perc alatt.
Ha elkészültünk, azonnal fogyasszuk el egy frissen bekevert remulád mártással.
Ajánljuk még: