Gasztro

Fish & chips

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A halhoz

  • 50 dkg fogasfilé

A bundához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 1 kk. gyömbér
  • ½ kk. pirospaprika
  • 3 dl sör

A sütéshez:

  • 1 liter étolaj

A krumplihoz

  • 1 kg sütnivaló krumpli

A sütéshez:

  • 2 liter olaj

 

Elkészítés 

A halfilét hosszúkás darabokra vágjuk.

A burgonyákat meghámozzuk, majd nagyobb hasábokra vágjuk. Ezután hideg, sós vízbe áztatjuk őket, hogy kiázzon belőlük némi keményítő. Kb. negyedóra múlva szárítsuk meg a hasábokat, fontos, hogy tökéletesen szárazra töröljük őket. Ezután süssük elő a burgonyát kb. 130 fokos, lassan gyöngyöző olajban 8-10 percig. Ezután vegyük ki őket az olajból, és tegyük félre hűlni.

A bundához összekeverjük először a kétféle lisztet, majd a fűszereket is hozzáadjuk. Ezután 3 evőkanálnyit félreteszünk ebből a keverékből egy külön tálba. A nagyobb adaghoz öntjük a sört, és tökéletesen simára keverjük egy kézi habverő segítségével.

 

A tökéletes végeredményhez nagyon fontos az időzítés: egyszerre kell elkészülniük a ropogós burgonyahasáboknak és a ropogós halrudaknak. Hevítsük fel újra az olajat, ebbe kerül a burgonya, melyet hirtelen hőben, 1-2 perc alatt süthetünk ropogósra.

Egy másik edényben is melegítsünk olajat. A haldarabokat először a száraz keverékben forgatjuk meg, ezután a sörtésztába mártjuk, majd aranybarnára sütjük 5-6 perc alatt.

Ha elkészültünk, azonnal fogyasszuk el egy frissen bekevert remulád mártással.