Expressz házi krémes

Gasztro

Expressz házi krémes

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A zsíros leveles tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 csészényi tejföl
  • 2 tojássárgája
  • kevés citromhéj
  • egy csipet só

A tészta megkenéséhez:

  • sertészsír

A krémhez:

  • 2,5 dl tej
  • vanília
  • 8 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 12,5 dkg vaj

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés

A lisztet a vajjal, a tejföllel, egy csipetnyi sóval és a tojássárgákkal jól elmorzsoljuk. Közben citromhéjjal ízesítjük. Ezután a tésztát alaposan összegyúrjuk, majd két részre osztjuk. Mindkét adagból hosszúkás lapot nyújtunk. Ezeket zsírral vékonyan, egyenletesen megkenjük, és feltekerjük. Mindkét tekercset tálcára tesszük, frissen tartó fóliával lefedjük, majd hűtőbe tesszük. 

Amíg a tésztánk lehűl, elkészítjük a vaníliakrémet.

A tejet felforraljuk, közben hozzáadjuk a vaníliát. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel. Amikor a tej felforrt, levesszük a tűzről és lassanként hozzáadjuk a kikevert tojássárgához. Közben folyamatosan keverjük, majd az egészet visszatesszük a tűzre. Nem hagyjuk magára, nagyon figyelünk, hogy mikor kezd sűrűsödni. Közben egy kézi habverővel kevergetjük. Ha elkezd megváltozni az állaga, levesszük a tűzről, és belekeverjük a 12,5 dkg vajat. Gépi habverővel szép habosra kikeverjük. Az így elkészített krémet betesszük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Amíg a krém hűl, elkészítjük a lapokat. Mindkét tésztalapot hosszúkásra kinyújtjuk, és el is felezzük őket, hogy négy hosszú, keskeny lapot kapjunk. 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk őket, és egészen halványra sütjük.  Amikor elkészültek a lapok, betöltjük a krémest.

 

Tejszínhabbal vagy porcukorral díszítve tálaljuk. 

Jó étvágyat hozzá!