Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1 db tojás
- 60 dkg szétfővő burgonya (sütnivaló)
- 1 ek sertészsír
- só
A töltelékhez:
- 60 dkg eper
A külsejére:
- 10 dkg vaj
- 20 dkg zsemlemorzsa
Az öntethez:
- 6-8 szem eper
- vaníliás porcukor ízlés szerint
- 2 dl zsíros tejföl
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, majd még melegen meghámozzuk, és tökéletesen krémesre összetörjük. Közben hozzáadjuk a zsírt is. Fontos, hogy ne maradjon darabos, mert akkor ki fog szakadni a tésztánk. Ezután hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojást és egy csipet sót. Egyneműre összegyúrjuk, majd egy alaposan meglisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. Fontos, hogy az eper körül a tészta jó vékony legyen, úgy lesz a legfinomabb a gombóc.
Ha kinyújtottuk a tésztát, akkorára felkockázzuk, hogy pont be tudjuk a darabokkal csomagolni az epreket. Jó alaposan burkoljuk be a gyümölcsszemeket, hogy ne legyen lyuk a tésztán.
Ha elkészültünk, csendesen forró vízben kifőzzük a gombócokat. Ne lobogjon túlzottan a főzővíz, különben szétveri a gombócokat. Ha sikerült jó vékonyra nyújtani a tésztát, akkor nem kell sokáig főznünk a gombócokat. Ha feljöttek a víz felszínére, 2-3 percig hagyjuk őket, míg látjuk, hogy a tésztaburok egy kissé megdagad, és utána szedjük ki őket a vajon megpirított zsemlemorzsára. Ha szeretnénk, hogy az eper nyers és friss maradjon a gombóc közepében, főzés után előbb tegyük át jeges vízbe a gombócokat egy fél percre, és csak utána forgassuk a morzsába.
Az öntethez törjünk össze egy maroknyi epret, és keverjük el krémes tejföllel. Ízlés szerint adjunk hozzá vaníliás porcukrot.
Ajánljuk még: