Hozzávalók:
Az eperleveshez:
- 1 kg érett eper
- 15 dkg cukor
- 2 db egész fahéj
- 10 g szegfűszeg
- 1 db citrom
- 2 dl tejszín
A bodzaleveshez:
- 3 dl bodzaszörp
- 3 dl tejszín
- 2 db fahéjrúd
- 10 g szegfűszeg
- 1 db citrom
- 10 dkg keményítő
A panna cottához:
- 2,5 dl tejszín
- 2,5 dl tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 40 g cukor
- 2 db lapzselatin
Elkészítés:
Az eperleves elkészítésével kezdjük a receptet. Ehhez elsőként a citromlével, a fahéjjal és a szegfűszeggel redukciót készítünk. Beletesszük az epret és forraljuk, majd botmixerrel pürésítjük. Ízesítjük a cukorral, csipetnyi sóval, citromlével, a végén tejszínnel dúsítjuk.
Ezután újabb redukciót készítünk. Beleöntjük a házi bodzaszörpöt, felforraljuk, majd a keményítővel sűrítjük, citrommal, cukorral, vaníliával ízesítjük.
Fontos, hogy a kétféle leves ugyanolyan állagú legyen!
Ha megvannak, a panna cottához a tejet a tejszínnel és a vaníliával forraljuk, a zselélapokat beletesszük. Ha zselatin elolvadt, formára hűtjük a keveréket.
Tálaláskor 2 külön kancsóba töltjük a leveseket, és egyszerre beleöntjük a mélytányérba, hogy duó lehessen belőle, a közepére pedig odahelyezzük a panna cottát.
Ha némileg egyszerűbb receptre vágynátok, próbáljátok ki Borbás Marcsi klasszikus eperkrémlevesét, vagy nézzetek szét többi receptünk között!
Ajánljuk még: