Hozzávalók:
- 1 fej káposzta
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 kg darált sertésdagadó vagy -lapocka
- 2 marék kerek szemű rizsrizs
- 3 dl tejföl
- 15 dkg sajt
- 5 dl paradicsomlé
- 2 tojás
- só
- bors
- 1 ek fűszerpaprika
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el, majd kifaragjuk a káposztát, és a húsos keveréket rétegezzük benne.
A tölteléket ízlés szerint készítsük, ahogy a hagyományos töltött káposztához is szoktuk.
Az apróra vágott vagy lereszelt hagymát olívaolajon megdinszteljük, míg üvegessé nem válik, Mikor a hagyma elkészült, levesszük a tűzről, és félretesszük. A darált húshoz hozzáadjuk a két tojást, az apróra vágott fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, és hozzáteszünk két marék rizst. Az egészet alaposan összedolgozzuk.
Miután a töltelék elkészült, kifaragjuk a káposztát. A külső, sérült leveleit levesszük, majd középen kivágjuk a torzsáját. Elkezdjük a belsejét kifaragni, illetve kivenni belőle a belső leveleket, míg nagyjából másfél centi falvastagságú, tölthető káposztafejet nem kapunk. A legkönnyebben ezt a műveletet a zsenge újkáposztával, illetve a vékony levelű laposkáposztával lehet elvégezni.
A kifaragott káposztafej aljáról levágunk egy darabkát, éppen annyit, hogy a tepsiben megálljon, és ne boruljon fel.
Ha mindennel elkészültünk, elkezdjük rétegezni a tölteléket az alábbi sorrendben: hús, káposzta, tejföl, sajt.
Annyi réteget teszünk a káposztafejbe, amennyivel éppen megtelik. Végül káposztalevéllel befedjük. A faragásból maradt káposztát apróra vágjuk, megsózzuk és a sütőedénybe tesszük. A közepébe befészkeljük a töltött káposztafejet. A maradék húsos töltelékből gombócokat formázunk, ezeket is a tepsibe rakjuk. Aláöntjük a vízzel felengedett paradicsomlevet, és az egészet meglocsoljuk olívaolajjal. Lefedjük, majd a 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. A fedőt addig hagyjuk rajta, amíg megpuhul, majd levesszük, hogy a leve el tudjon párologni és a káposzta megpiruljon. A sütőben nagyjából 1,5–2 óra alatt készül el. Addig sütjük, amíg a káposzta megpirul, és el nem kezd feketedni a széle.
Cikkekre vágva, ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: