Egyben töltött káposzta

Gasztro

Egyben töltött káposzta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kg darált sertésdagadó vagy -lapocka
  • 2 marék kerek szemű rizsrizs
  • 3 dl tejföl
  • 15 dkg sajt
  • 5 dl paradicsomlé
  • 2 tojás
  • bors
  • 1 ek fűszerpaprika

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el, majd kifaragjuk a káposztát, és a húsos keveréket rétegezzük benne.

A tölteléket ízlés szerint készítsük, ahogy a hagyományos töltött káposztához is szoktuk.

Az apróra vágott vagy lereszelt hagymát olívaolajon megdinszteljük, míg üvegessé nem válik, Mikor a hagyma elkészült, levesszük a tűzről, és félretesszük. A darált húshoz hozzáadjuk a két tojást, az apróra vágott fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, és hozzáteszünk két marék rizst. Az egészet alaposan összedolgozzuk. 

Miután a töltelék elkészült, kifaragjuk a káposztát. A külső, sérült leveleit levesszük, majd középen kivágjuk a torzsáját. Elkezdjük a belsejét kifaragni, illetve kivenni belőle a belső leveleket, míg nagyjából másfél centi falvastagságú, tölthető káposztafejet nem kapunk. A legkönnyebben ezt a műveletet a zsenge újkáposztával, illetve a vékony levelű laposkáposztával lehet elvégezni.

A kifaragott káposztafej aljáról levágunk egy darabkát, éppen annyit, hogy a tepsiben megálljon, és ne boruljon fel.

Ha mindennel elkészültünk, elkezdjük rétegezni a tölteléket az alábbi sorrendben: hús, káposzta, tejföl, sajt.

Annyi réteget teszünk a káposztafejbe, amennyivel éppen megtelik. Végül káposztalevéllel befedjük. A faragásból maradt káposztát apróra vágjuk, megsózzuk és a sütőedénybe tesszük. A közepébe befészkeljük a töltött káposztafejet. A maradék húsos töltelékből gombócokat formázunk, ezeket is a tepsibe rakjuk. Aláöntjük a vízzel felengedett paradicsomlevet, és az egészet meglocsoljuk olívaolajjal. Lefedjük, majd a 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. A fedőt addig hagyjuk rajta, amíg megpuhul, majd levesszük, hogy a leve el tudjon párologni és a káposzta megpiruljon. A sütőben nagyjából 1,5–2 óra alatt készül el. Addig sütjük, amíg a káposzta megpirul, és el nem kezd feketedni a széle. 

Cikkekre vágva, ízlés szerint tejföllel tálaljuk.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

A bőrápolás és a tápanyag-utánpótlás mindenkori jolly jokere: a banánhéj a barátod!

Az egyik legismertebb trópusi gyümölcs, amely rendhagyó módon héjában tárolja a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Sajnos a hosszú út kibírásához a legtöbb banánt vegyszerekkel kezelik, ezért héja nem alkalmas a fogyasztásra – holott eredendően igen finom csemege készíthető belőle. De aggodalomra semmi ok: bemutatunk pár olyan hasznos háztartási praktikát, amiben jó hasznát vesszük a nem teljesen bio banánoknak is. De azért mégiscsak azt ajánlom, hogy amikor csak lehet, a kezelésmentes gyümölcsöt válasszuk!