Egyben sült karaj savanyú káposztával

Gasztro

Egyben sült karaj savanyú káposztával

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A húshoz:

  • egy szép darab csontos karaj egyben
  • só, bors
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 25 dkg savanyú káposzta
  • csípős paprika ízlés szerint

A rizshez:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 1 fej hagyma
  • 15 dkg rizs

Elkészítés

A karaj bőrét óvatosan bevagdossuk úgy, hogy a húst ne vágjuk meg, majd az egészet alaposan besózzuk. A húsos felületeket vastagon megborsozzuk. Egy tepsit sertészsírral alaposan kikenünk, és elterítjük benne a savanyú káposztát. A vöröshagymát felszeleteljük, és a káposztára szórjuk. Ezután a húst is a tepsibe rakjuk. Dobunk köré néhány karika erős paprikát, és néhány fokhagymagerezdet.

15 percen át 220 fokra előmelegített sütőben sütjük az ételt, majd visszavesszük a hőmérsékletet 160 fokra. Lefedjük a tepsit, majd puhára sütjük a karajt kb. 80-90 perc alatt. Ezután kivesszük a sütőből. A sütőt grill fokozatra állítjuk, kb. 230 fokra, és csak a húst visszatesszük, hogy a bőre habosra, ropogósra süljön. Közben figyeljük, nehogy megégjen.

A rizs elkészítéséhez a vöröshagymát apróra vágjuk, majd olívaolaj és egy kis vaj keverékén üvegesre dinszteljük. Közben meg is sózzuk. Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a rizst, és addig kevergetjük, míg kifehéredik. Ezután másfélszeres mennyiségű vízzel felöntjük, lefedjük, és alacsony lángon puhára főzzük.

Ha elkészült, még 10 percig fedő alatt hagyjuk pihenni. Ha szeretjük, akkor főzés közben ebbe is tehetünk néhány karika erős paprikát.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: