Hozzávalók:
A mézeskalácstésztához:
- 130 g folyékony méz
- 30 g cukor
- 40 g vaj
- 100 g étcsokoládé
- 150 g liszt
- 1 tk mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 1/2 tk sütőpor
- csipet só
- 1 tojás
A gyümölcszseléhez:
- 8 lap zselatin
- 450 ml Pölöskei szörp (meggy, körte-birsalma vagy narancs)
- 4 ek citromlé
A pirított diós marcipánhoz:
- 100 g egész dió
- 200 g marcipánmassza
- 4 ek rum
A díszítéshez:
- 500 g étcsokoládé
- tetszőleges magvak (pl.: dió, mogyoró, mandula, zöld pisztácia)
- fehér csokoládé
- szükség esetén zsiradék a csokoládé olvasztásához
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő. Egy sütőkeretet (20×30 cm) sütőpapírral bélelünk ki. A mézeskalácstésztához a mézet, cukrot és a vajat felfőzzük és kissé kihűtjük. A csokoládét durvára vágjuk, a még meleg mézmasszába keverjük. A lisztet, a mézeskalács-fűszerkeveréket, a sütőport és a csipet sót egy tálba szitáljuk. A mézmasszát és a tojást alaposan hozzákeverjük. A tésztát rögtön a formába öntjük, simára lapítjuk és 12-15 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A zseléhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A szörpöt és a citromlevet felfőzzük és simára keverjük. A kinyomkodott zselatint ebben oldjuk fel. A zselét – néha megkeverve – kissé kihűtjük, majd a mézeskalácstésztára öntjük. Vigyázzunk: ha a zselé túl folyékony, kifolyik a keretből. Egy éjszakán át hűtőszekrényben hagyjuk keményedni.
A diót egy mixerben nagyon apróra vágjuk. Egy bevonatolt serpenyőben rövid idő alatt megpirítjuk, amíg illatozni kezd. Kihűtjük. A marcipánt durvára reszeljük (jobban sikerül, ha a marcipánt előtte kicsit lefagyasztjuk). A diót, marcipánt, rumot sima tésztává gyúrjuk (ez egy kicsit ragadós lehet). Irattartó fóliában egy 20×30-as (éppen ekkora egy A/4-es fólia és a süteményünk is) téglalappá nyomjuk, vagy kinyújtjuk és a zselére fordítjuk. A fóliát lehúzzuk. A süteményt kivesszük a formából.
Az étcsokoládét durvára törjük és forró vízgőz felett olvasztjuk fel – a csokoládé nem lehet melegebb 37 °C-nál. A süteményt 54 db 3×3 centiméter nagyságú kockára vágjuk. A kockákat az olvasztott csokoládéba mártjuk (vagy egy villára fektetjük és leöntjük a csokoládéval). A magvakkal vagy fehér csokoládéval díszítjük.
A cikk a Pölöskei támogatásával készült.
Ajánljuk még: