Diétás, szaftos, zseniális: cukkinispagetti

Gasztro

Diétás, szaftos, zseniális: cukkinispagetti

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók (egy fő részére):

  • 3-4 db zsenge cukkini
  • 10 dkg szalonna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss petrezselyem
  • 2-3 szem koktélparadicsom
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • friss bazsalikom
  • 5 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:

A zsenge cukkiniket zöldségspagetti-készítővel hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Egy lábasban sós vizet forralunk, és a felcsíkozott zöldséget 2,5-3 percig blansírozzuk benne.

Közben a szalonnát felkockázzuk és a zsírját egy serpenyőben kiolvasztjuk. Ezután rádobjuk a felaprított fokhagymát, egy csokor apróra vágott friss petrezselymet, valamint néhány bazsalikomlevelet. Felöntjük a tejszínnel, majd sóval és borssal fűszerezzük. A cukkinispagettit alaposan lecsepegtetjük, és még forrón, óvatosan a tejszínes mártásba rakjuk. Egyet forralunk rajta, és végül reszelt parmezánnal tálaljuk.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.