Desszert és bor izgalmas találkozása

Gasztro

Desszert és bor izgalmas találkozása

A desszertek és a borok párosítása igazi művészet, amely során számos tényezőt kell figyelembe venni annak érdekében, hogy tökéletes harmóniát teremtsünk az édes csemegék és a megfelelő nedű között. A sikeres bor- és desszertválasztás kulcsa az ízek és ízárnyalatok egyensúlyának megtalálása, ahol sem az étel, sem az ital nem nyomja el egymás ízvilágát.

„Organikus dűlőkről szüretelt, válogatott fürtökből készült, 10 hónapig érleltük tölgyhordóban. Hűvös, megnyerő illatában déli gyümölcsök és virágok. Harmonikus, közepesen testes és arányos szerkezetű bor. Aromáiban fehérhúsú barack és visszafogott sós jegyek. Selymes, savszerkezete optimális” – olvasom a Kreinbacher 2021-es Öreg tőkék borának bemutatkozóját, és máris úgy érzem, ez a bor lesz az ünnepi asztal fő alkohol-csemegéje. Kóstoláskor pedig végképp meggyőz: finoman összetett illatában birs, körte és déli gyümölcsök, mellette hársméz. Ízében sósság egészíti ki az intenzív aromákat. Harmonikus bor, élénk savakkal, kellemes textúrával és hosszú lecsengéssel. Nem csalódunk a somlói karakterben!

A Nagy-Somlói borvidék fehér száraz borát testesebb szárnyas ételek mellé ajánlják a szakemberek, de ezt a bor desszerteknek is remek kísérője lehet, csak jól kell tudnunk társítani őket.

2021-es Kreinbacher Öreg tőkék bora – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

Hogyan válasszunk bort a desszertek mellé?

Néhány alapszabályt érdemes ismerni, hogy a finom desszert és a kiváló bor randevújából valóban különleges ízélményt nyerjünk, túlzások nélkül. Először is fontos megérteni, hogy a desszert mellé választott bor nem pusztán egy kísérő ital, hanem valódi kiegészítője a kulináris élménynek. A helyes párosítás során a bor és a desszert kölcsönösen kiemelik egymás legjobb tulajdonságait, tökéletes ízharmóniát teremtve.

WIne dinner

Fotó: 123RF  

Az egyik fontos tudnivaló, hogy a desszert mellé desszertbor illik, azaz olyan bor, amely kifejezetten jól harmonizál az édesség vagy sütemény ízvilágával, savtartalmával.

A desszertbor kifejezés tehát nem desszertszerűen édes bort jelent, hanem a desszerthez illő bor megnevezése.

Gondoljunk csak bele: egy magas cukortartalmú bor már önmagában is elég édes, süteménnyel együtt túlzás lehet.

Fotó: 123RF 

A legfontosabb szempont a bor édes és savasság szintjének összhangba hozása a desszert karakterével. Mindig a bornak kell igazodnia a desszerthez, és nem fordítva, azaz akkor választunk jól, ha a bor kiemeli a desszert ízharmóniáját, és nem elnyomja azt. Ennek érdekében az édes desszert mellé minden esetben valamivel alacsonyabb cukortartalmú bort válasszunk, de ne legyen túl nagy a kontraszt!

2021-es Kreinbacher Öreg tőkék bora – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet 

A csokoládés desszertek esetében érdemes figyelni a csokoládé fajtájára. Sötét csokoládéhoz ajánlott egy testes, gyümölcsös vörösbor, tejes csokoládéhoz és tejcsokoládés desszertekhez egy könnyedebb, gyümölcsösebb bor illik. A gyümölcsös desszertek esetében más a helyzet. A friss gyümölcsös sütemények, gyümölcstorták kiválóan mutatnak egy finom fehér desszertborral.

A 2021-es Kreinbacher Öreg tőkék bora tökéletes választás lehet, mivel üdítő savassággal és gyümölcsös jegyekkel rendelkezik, amelyek remekül kiegészítik a friss gyümölcsök ízét.

Fotó: 123RF 

A krémesebb, gazdagabb desszertek, mint például a túrótorta vagy a tiramisu, más megközelítést igényelnek. Ezekhez ajánlott egy kissé édesebb, de komplexebb bor, mint például egy jól megérlelt Tokaji Aszú. Ezek a borok képesek ellensúlyozni a desszertek krémességét, ugyanakkor saját karakterükkel is hozzájárulnak az élményhez.

A diós és mandulás desszertek esetében érdemes egy kissé érettebb borra váltani.

A sherry is kiváló választás lehet. Ezek a borok gazdag karamellás és mogyorós jegyeket hordoznak, amelyek csodálatosan simulnak a diós sütemények aromáihoz.

A könnyű, frissítő desszertek, mint például a gyümölcssaláta vagy a sorbet, kiválóan mutatnak egy könnyű, gyöngyöző édes pezsgővel. A félszáraz pezsgők tökéletesen képesek felfrissíteni a szájat és fenntartani a desszert könnyedségét.

Christmas

Fotó: 123RF  

Nem szabad megfeledkezni a hőmérséklet fontosságáról sem. A borokat mindig a megfelelő hőmérsékleten kell felszolgálni. Az édes fehér és desszertborok általában 8-10 Celsius-fok körül mutatják meg legjavukat, míg a vörösboros desszertborokat kicsit melegebben, 12-14 Celsius-fokon érdemes kínálni.

Végül, de nem utolsósorban fontos tanács, hogy ne féljünk kísérletezni! Bár vannak klasszikus párosítások, minden ízlés egyedi, és amit az egyik ember tökéletesnek talál, az a másiknak nem biztos, hogy tetszeni fog. A bor és desszert harmóniájának megtalálása egy izgalmas utazás, amelynek során bátran próbálgathatjuk a különböző kombinációkat.

A kulcs a nyitottság, a kísérletező kedv és a saját ízlésünk tisztelete. Minden egyes bor- és desszertpárosítás egy apró gasztronómiai kaland, amely során felfedezhetjük azokat a csodálatos ízkombinációkat, amelyek valóban élménnyé teszik az étkezést.

Nyitókép: 123RF

A cikk megjelenését a METRO támogatta.

Ajánljuk még: