Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 ek porcukor
- 2 tojássárgája
- csipetnyi só
- kb. 2 dl tejföl
A töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje
A formázáshoz:
- 10 dkg sertészsír a formázáshoz
Elkészítés:
A lisztet eldörzsöljük a szobahőmérsékletű vajjal. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgájákat és a csipet sót. Végül elkezdjük adagolni hozzá a tejfölt. Annyit gyúrunk bele, hogy a keverék összeálljon, és puha, könnyen kezelhető tészta váljék belőle. Ha elkészültünk, érdemes a masszát frissen tartó fóliába csomagolni, és betenni a hűtőbe egy rövid időre.
Közben elkészíthetjük a tölteléket. A tojásfehérjéket a porcukorral fényes, stabil habbá verjük. Ezután óvatosan beleforgatjuk a darált mákot is. Sűrű, édes krémet kell kapnunk.
Ha a tésztánk megpihent, elkezdhetjük a formázást. Ehhez szükségünk lesz egy tiszta, illatmentes, nagyobb méretű konyharuhára, amelyet vastagon megszórunk liszttel. Ezen nyújtjuk ki nagyon vékonyra először a tésztánk egyik felét. A felületét vékonyan megkenjük olvasztott zsírral, majd pedig a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, mintha rétest készítenénk. A tekercset öt egyenlő részre osztjuk, majd egyenként téglalap alakúra nyújtjuk őket szintén a lisztes konyharuhán. A tészta hozzánk közelebb eső szélére teszünk egy ujjnyi vékony csíkot a töltelékből, és így tekerjük fel újra a ruha segítségével. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, majd a többi tésztadarabbal is így járunk el. Összesen tíz megtöltött rudat készítünk.
Végül 190 fokos sütőben megsütjük a darunyakakat, kb. 20 perc alatt készülnek el. Figyeljük a süteményt, és ha elkezd pirulni a felülete, akkor készen is van. Ezután még forrón megszórjuk porcukorral, és fel is daraboljuk.
Tényleg olyan kecses és elegáns, mint fenséges madarunk, a daru nyaka. Ráadásul nagyon finom. Készíthetjük diós, mandulás vagy akár tökmagos töltelékkel is.
Ajánljuk még: