Cukormentes almanektár

Gasztro

Cukormentes almanektár

Szilveszter Margit receptje

Hozzávalók

  • 3 kg megtisztított, de nem meghámozott bio alma (amilyen éppen terem a kertben)
  • annyi víz, amennyi az edényben ellepi

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A kezeletlen, bio almát megmossuk, a magházát, a szárát eltávolítjuk, a hibás részeket kivágjuk. Nem kell meghámozni, mert a kezeletlen alma héját nyugodtan felhasználhatjuk. Feldaraboljuk, edénybe tesszük, és feltöltjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és ne kapjon oda.

Alma fajtája válogatja, hogy mennyi idő alatt fő puhára. Mikor megfőtt, levesszük a tűzről, és klasszikus paradicsompasszírozóval átpasszírozzuk, majd a kapott pépet visszatesszük főni. Félórányi főzés után csírátlanított, még forró üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk, majd szárazd dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.

A kétszeri főzés és a gondos csírátlanítás eredményeként télen is jól eláll a kamrában. Ha megkezdünk egy üveget, és nem fogy el azonnal, hűtőben kell tárolni. Cukorbetegeknek és diétázóknak is kifejezetten ajánlott, könnyíti az emésztést és persze nagyon finom!

Tipp – érdemes kisebb, egyszeri fogyasztásra alkalmas adagokban tárolni, hogy elfogyjon, amit megkezdünk.

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.