Cukormentes almanektár

Gasztro

Cukormentes almanektár

Szilveszter Margit receptje

Hozzávalók

  • 3 kg megtisztított, de nem meghámozott bio alma (amilyen éppen terem a kertben)
  • annyi víz, amennyi az edényben ellepi

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A kezeletlen, bio almát megmossuk, a magházát, a szárát eltávolítjuk, a hibás részeket kivágjuk. Nem kell meghámozni, mert a kezeletlen alma héját nyugodtan felhasználhatjuk. Feldaraboljuk, edénybe tesszük, és feltöltjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és ne kapjon oda.

Alma fajtája válogatja, hogy mennyi idő alatt fő puhára. Mikor megfőtt, levesszük a tűzről, és klasszikus paradicsompasszírozóval átpasszírozzuk, majd a kapott pépet visszatesszük főni. Félórányi főzés után csírátlanított, még forró üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk, majd szárazd dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.

A kétszeri főzés és a gondos csírátlanítás eredményeként télen is jól eláll a kamrában. Ha megkezdünk egy üveget, és nem fogy el azonnal, hűtőben kell tárolni. Cukorbetegeknek és diétázóknak is kifejezetten ajánlott, könnyíti az emésztést és persze nagyon finom!

Tipp – érdemes kisebb, egyszeri fogyasztásra alkalmas adagokban tárolni, hogy elfogyjon, amit megkezdünk.

Ajánljuk még:

Elvesznél-e a szüreten? Ismered-e az eszközöket és a szüreti kifejezéseket?

Egyik legkedvesebb őszi munkánk a szüret, melyet nagyobb szőlőültetvényeken már modern eszközökkel bonyolítanak, de a kisebb gazdaságokban még mindig él a manufakturális szőlőszedés és borkészítés hagyománya. Eleink természetesen csakis kézzel szedték a szőlőt és saját maguk által készített eszközökkel dolgozták fel. Sok ilyen eszköz és hajdani szüreti kifejezés feledésbe merült már: ezeket elevenítjük fel egy kvíz erejéig. Derítsd ki, mennyire lennél hasznos munkaerő egy száz évvel ezelőtti szüreten! Értenéd a kifejezéseket, felismernéd a munkaeszközöket hajdani nevük alapján? Kvízezz!