Hozzávalók:
- 9 tojás
- 15 dkg vaj
- 23 dkg liszt
- 6 dl tej
- 1 ek vaníliás cukor
- 1 narancs lereszelt héja
- késhegynyi só
- 20 dkg cukros darált mák
- frissen facsart narancslé
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját alaposan kikeverjük a vajjal, a csipet sóval és az evőkanálnyi vaníliás cukorral. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett a tejet is. Végül reszelt narancshéjjal fűszerezzük. (Jó éles reszelőt használjunk, hogy a narancs héjának a fehér része nehogy belekerüljön, mert akkor keserű lesz az étel.) A fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan – hogy ne törjön össze – azt is beleforgatjuk a palacsintatésztába.
Ebből a tésztából sütjük ki a palacsintáinkat, de mindegyiknek csak az egyik oldalát, tehát nem fordítjuk meg őket a serpenyőben. Az előre felforrósított palacsintasütőbe néhány csepp olajat öntünk, és jól körbeforgatjuk az edényben, hogy mindenhol beolajozza. Ezután egy merőkanálnyit öntünk bele a palacsintamasszából, amelyet szintén óvatos, körkörös mozdulatokkal egyenletesen eloszlatunk. Amint rózsaszínűre sült az alja, egy tompa késsel meglazítjuk a szélét, és kicsúsztatjuk egy tányérra. Akkor jó a palacsintánk, ha még lágy, habos a teteje, de az alja már pirosodik. (Ha nagyon megszilárdulna a teteje, akkor egy kicsivel több masszát tegyünk a serpenyőbe a következőnél.)
A második palacsintát ugyanígy kicsúsztatjuk, már az előző tetejére úgy, hogy mindig a „sületlen” felük kerüljön felülre. Minden darabot locsoljunk meg néhány csepp narancslével, majd szórjuk meg alaposan a cukros darált mákkal, és így helyezzük rá a következő palacsintát. Ekképpen folytatjuk, míg az összes tésztát ki nem sütöttük. A legutolsó palacsintát fordítva helyezzük a többi tetejére, vagyis a pirult fele legyen felül, és szórjuk meg porcukorral. Cikkelyekre vágva kínáljuk.
Tipp: készíthetjük darált dióval, mandulával, apróra vágott gyümölcsökkel vagy csak citromlével és vaníliás porcukorral. A variációknak csak a kreativitásunk szabhat határt.
Ajánljuk még: