Gasztro

Csúsztatott palacsinta

Ezt a húsmentes ételt nagypénteken is fogyaszthatják a böjtölők. 

Hozzávalók: 

  • 9 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 23 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 narancs lereszelt héja
  • késhegynyi só
  • 20 dkg cukros darált mák
  • frissen facsart narancslé
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját alaposan kikeverjük a vajjal, a csipet sóval és az evőkanálnyi vaníliás cukorral. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett a tejet is. Végül reszelt narancshéjjal fűszerezzük. (Jó éles reszelőt használjunk, hogy a narancs héjának a fehér része nehogy belekerüljön, mert akkor keserű lesz az étel.)  A fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan – hogy ne törjön össze – azt is beleforgatjuk a palacsintatésztába.

Ebből a tésztából sütjük ki a palacsintáinkat, de mindegyiknek csak az egyik oldalát, tehát nem fordítjuk meg őket a serpenyőben. Az előre felforrósított palacsintasütőbe néhány csepp olajat öntünk, és jól körbeforgatjuk az edényben, hogy mindenhol beolajozza. Ezután egy merőkanálnyit öntünk bele a palacsintamasszából, amelyet szintén óvatos, körkörös mozdulatokkal egyenletesen eloszlatunk. Amint rózsaszínűre sült az alja, egy tompa késsel meglazítjuk a szélét, és kicsúsztatjuk egy tányérra. Akkor jó a palacsintánk, ha még lágy, habos a teteje, de az alja már pirosodik. (Ha nagyon megszilárdulna a teteje, akkor egy kicsivel több masszát tegyünk a serpenyőbe a következőnél.)

A második palacsintát ugyanígy kicsúsztatjuk, már az előző tetejére úgy, hogy mindig a „sületlen” felük kerüljön felülre. Minden darabot locsoljunk meg néhány csepp narancslével, majd szórjuk meg alaposan a cukros darált mákkal, és így helyezzük rá a következő palacsintát. Ekképpen folytatjuk, míg az összes tésztát ki nem sütöttük. A legutolsó palacsintát fordítva helyezzük a többi tetejére, vagyis a pirult fele legyen felül, és szórjuk meg porcukorral. Cikkelyekre vágva kínáljuk.

Tipp: készíthetjük darált dióval, mandulával, apróra vágott gyümölcsökkel vagy csak citromlével és vaníliás porcukorral. A variációknak csak a kreativitásunk szabhat határt.

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.