Csülkös bableves

Gasztro

Csülkös bableves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Az alapléhez:

  • 1 kisebb füstölt csülök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2-3 babérlevél
  • durvára őrölt bors

A leveshez:

  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 szál paszternák
  • ½ fej zeller
  • 20 dkg virágbab

A rántáshoz:

  • 1 ek sertészsír
  • ½ ek finomliszt
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • hideg víz

A csipetkéhez:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • csipetnyi só

 A tálaláshoz tejföl

Tovább olvasok

Elkészítés 

A csülköt bő vízben feltesszük főni. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, és adunk hozzá egy fej megtisztított vöröshagymát és egy fej megmosott, félbevágott fokhagymát. Ha a csülök teljesen puhára főtt, akkor kivesszük a léből, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután kicsontozzuk, és falatnyi darabokra vágjuk. Ízlésünknek megfelelő arányban használjuk fel a zsíros, bőrös és húsos részeket majd a leveshez.

A főzővizet természetesen nem öntjük ki, hiszen ez lesz a levesünk alapja. Hozzátesszük az előző este beáztatott babot, és azzal együtt főzzük tovább. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk, majd egy kevés sertészsíron megpirítjuk őket.

Mikor a bab már félig megfőtt, jöhetnek hozzá a megpirított zöldségek is.

Amíg főnek a zöldségek, elkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással és a sóval. Ha már szép egynemű, akkor csipetkéket csipkedünk belőle, és kiterítjük egy meglisztezett deszkára.

Ha megfőtt a bab és a zöldségek is, akkor hozzáadjuk a leveshez a felkockázott húst és a csipetkét. Elkészítjük a rántást is. Kevés zsíron szalmasárgára pirítjuk a lisztet, és hozzáadjuk a felaprított fokhagymát is. Rövid ideig azt is pirítjuk, majd adunk hozzá fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük, és azonnal felöntjük hideg vízzel. Máris a leveshez adjuk, és lassú tűznél kiforraljuk belőle a lisztes ízt. Mire a csipetke megfő, el is készül a levesünk.

Tejföllel, forrón tálaljuk.