Hozzávalók
Az alapléhez:
- 1 kisebb füstölt csülök
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2-3 babérlevél
- durvára őrölt bors
- só
A leveshez:
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 szál paszternák
- ½ fej zeller
- 20 dkg virágbab
A rántáshoz:
- 1 ek sertészsír
- ½ ek finomliszt
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- hideg víz
A csipetkéhez:
- 1 db tojás
- 10 dkg liszt
- csipetnyi só
A tálaláshoz tejföl
Elkészítés
A csülköt bő vízben feltesszük főni. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, és adunk hozzá egy fej megtisztított vöröshagymát és egy fej megmosott, félbevágott fokhagymát. Ha a csülök teljesen puhára főtt, akkor kivesszük a léből, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután kicsontozzuk, és falatnyi darabokra vágjuk. Ízlésünknek megfelelő arányban használjuk fel a zsíros, bőrös és húsos részeket majd a leveshez.
A főzővizet természetesen nem öntjük ki, hiszen ez lesz a levesünk alapja. Hozzátesszük az előző este beáztatott babot, és azzal együtt főzzük tovább. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk, majd egy kevés sertészsíron megpirítjuk őket.
Mikor a bab már félig megfőtt, jöhetnek hozzá a megpirított zöldségek is.
Amíg főnek a zöldségek, elkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással és a sóval. Ha már szép egynemű, akkor csipetkéket csipkedünk belőle, és kiterítjük egy meglisztezett deszkára.
Ha megfőtt a bab és a zöldségek is, akkor hozzáadjuk a leveshez a felkockázott húst és a csipetkét. Elkészítjük a rántást is. Kevés zsíron szalmasárgára pirítjuk a lisztet, és hozzáadjuk a felaprított fokhagymát is. Rövid ideig azt is pirítjuk, majd adunk hozzá fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük, és azonnal felöntjük hideg vízzel. Máris a leveshez adjuk, és lassú tűznél kiforraljuk belőle a lisztes ízt. Mire a csipetke megfő, el is készül a levesünk.
Tejföllel, forrón tálaljuk.
Ajánljuk még: