Hozzávalók:
- 100 g 70%-os étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 70 g natúr kakaópor
- 160 g finomliszt
- 2 ek sütőpor
- 17 dkg cukor
- 3 dkg vaníliás cukor
- 115 g vaj
- 2 egész tojás
- 1 csipet só
Elkészítés:
A puha vajat kihabosítjuk a cukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzáadjuk a tojásokat, és teljesen egyneműre keverjük. Közben a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. Ha már nem forró, akkor folyamatos keverés mellett lassan belecsorgatjuk a tojásos, vajas keverékbe. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakaóval és egy csipet sóval. Ezt is beledolgozzuk a csokoládés masszába. Ekkor a tésztánk sűrű és ragacsos lesz. Ilyenkor már nem érdemes a habverővel dolgozni, mert bele fog ragadni, ezért inkább egy spatulával vagy fakanállal keverjük össze.
Ha elkészültünk, fedjük be folpackkal a tésztát, és tegyük legalább két órára a hűtőbe. Így megdermed, és sokkal könnyebben tudjuk folytatni vele a munkát. Ha letelt az idő, vegyük elő a tésztát. Készítsünk elő két tányért. Az egyik tányérba szórjunk kristálycukrot, a másikba porcukrot. A sütőnket melegítsük elő 180 fokra.
A hideg tésztából készítsünk dió nagyságú gömböket, majd forgassuk őket bele először a kristálycukorba, majd a porcukorba. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük őket egymás mellé, de hagyjunk helyet köztük, mert terülni fognak. (Hasonlóan viselkedik egyébként, mint a puszedli.) Ebből a mennyiségből körülbelül harminc darab süteményt tudunk készíteni, amik hozzávetőlegesen tizenöt perc alatt sülnek készre. Ha a tetejük szépen megrepedezett, akkor ki is vehetjük őket. Ilyenkor még egy kicsit lágyak, de ettől ne ijedjünk meg, véletlenül se süssük túl őket, mert ahogy hűlnek, meg is szilárdul a külsejük. Egy légmentesen lezárt dobozban 2-3 napig elállnak, már ha marad belőlük.
Ajánljuk még: