Csokoládés pöfeteg

Gasztro

Csokoládés pöfeteg

Ez az amerikai sütemény a csokoládéimádók kedvence lesz. A külseje roppan, a belseje krémes, ráadásul elkészíteni sem nehéz. Számos receptváltozatot találhatunk egyébként a világhálón, én egy amerikai receptet vettem alapul, viszont a cukor mennyiségét lecsökkentettem. Így is megfelelően édes és csokis lett a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 100 g 70%-os étcsokoládé
  • 100 g tejcsokoládé
  • 70 g natúr kakaópor
  • 160 g finomliszt
  • 2 ek sütőpor
  • 17 dkg cukor
  • 3 dkg vaníliás cukor
  • 115 g vaj
  • 2 egész tojás
  • 1 csipet só

Elkészítés: 

A puha vajat kihabosítjuk a cukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzáadjuk a tojásokat, és teljesen egyneműre keverjük. Közben a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. Ha már nem forró, akkor folyamatos keverés mellett lassan belecsorgatjuk a tojásos, vajas keverékbe. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakaóval és egy csipet sóval. Ezt is beledolgozzuk a csokoládés masszába. Ekkor a tésztánk sűrű és ragacsos lesz. Ilyenkor már nem érdemes a habverővel dolgozni, mert bele fog ragadni, ezért inkább egy spatulával vagy fakanállal keverjük össze.

Ha elkészültünk, fedjük be folpackkal a tésztát, és tegyük legalább két órára a hűtőbe. Így megdermed, és sokkal könnyebben tudjuk folytatni vele a munkát. Ha letelt az idő, vegyük elő a tésztát. Készítsünk elő két tányért. Az egyik tányérba szórjunk kristálycukrot, a másikba porcukrot. A sütőnket melegítsük elő 180 fokra.

A hideg tésztából készítsünk dió nagyságú gömböket, majd forgassuk őket bele először a kristálycukorba, majd a porcukorba. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük őket egymás mellé, de hagyjunk helyet köztük, mert terülni fognak. (Hasonlóan viselkedik egyébként, mint a puszedli.) Ebből a mennyiségből körülbelül harminc darab süteményt tudunk készíteni, amik hozzávetőlegesen tizenöt perc alatt sülnek készre. Ha a tetejük szépen megrepedezett, akkor ki is vehetjük őket. Ilyenkor még egy kicsit lágyak, de ettől ne ijedjünk meg, véletlenül se süssük túl őket, mert ahogy hűlnek, meg is szilárdul a külsejük. Egy légmentesen lezárt dobozban 2-3 napig elállnak, már ha marad belőlük.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.