Csokis muffin sütőtökkrémmel

Gasztro

Csokis muffin sütőtökkrémmel

Októberben itt a tökszezon, és nagyon menők a fekete sütemények. A mi egyik kedvenc muffinunkban nincs semmi ördögi: csupa jó alapanyag, aromás fűszerek, elkészítése pedig roppant egyszerű: csak összekeverem, beleöntöm, megsütöm. A sütőtökös töltelék teszi egészen ragyogóvá és ellenállhatatlanná. Akár uzsonnára, akár a délutáni kávéhoz, vagy egy hétvégi összejövetelhez.

Hozzávalók

  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg kakaó
  • 10 dkg reszelt étcsokoládé
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna

A formák kikenéséhez:

  • vaj
  • liszt

A töltelékhez:

  • 30 dkg sült tök
  • mogyorónyi friss gyömbér
  • 1 kiskanál őrölt fahéj

Elkészítés

A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a tejet és a megolvasztott vajat. Beleszórjuk a barnacukrot, a fahéjat, a kakaót, belereszeljük az étcsokoládét. Apránként belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a szódabikarbónát. A masszát a muffinsütő kivajazott, liszttel meghintett mélyedéseibe kanalazzuk. Máris előmelegített sütőbe toljuk, és 190 fokon 22-25 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a sült tököt villával összetörjük, a frissen reszelt gyömbérrel és a fahéjjal simára keverjük. A kihűlt muffinokat félbevágjuk, a tökkrémmel ujjnyi vastagon megkenjük.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho