Csicsókakrémleves zöldségekkel

Gasztro

Csicsókakrémleves zöldségekkel

Segalé Viktor receptje jól jöhet, ha sok csicsóka akad otthon!

Hozzávalók

A leveshez:

  • 60 dkg csicsóka
  • 1 fej salottahagyma
  • 1 ek vaj

A zöldségekhez:

  • 2 ek. vaj
  • ½ fej karfiol
  • 1-2 levél mangold
  • 16 dkg lazacfilé
  • só, bors
  • 1,5 dl barnított vaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A csicsókát egy zöldségkefével alaposan megtisztítjuk. Ha zsenge és friss, nem szükséges meghámozni sem. Ezután falatnyi darabokra vágjuk. Egy lábasban megdinszteljük a felaprított salottahagymát és a csicsókát, majd felöntjük zöldségalaplével vagy vízzel. Megsózzuk, majd puhára főzzük.

A kész levest selymesre turmixoljuk.

A karfiolt rózsáira szedjük, majd sós vízben kb. 1 percig blansírozzuk. Egy serpenyőben megbarnítjuk a vajat, majd beleforgatjuk az előfőzött karfiolt és a felaprított mángoldleveleket. Sóval és borssal ízesítjük.

A lazacot felkockázzuk, és hirtelen, nagy lángon megpirítjuk. Ezután azonnal tálaljuk a levest a hallal és a vajban megfürdetett zöldségekkel.

 

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.