Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2-3 szál sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- 35 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldség alaplé
- durvára őrölt bors
- 1 ek fűszerpaprika,
- 1 ek liszt
- 1 csokor friss petrezselyem
- só
A gombócokhoz:
- 30 dkg darált sertéshús
- 5 dkg rizs
- 1 gerezd fokhagyma
- friss petrezselyem
- 1 db tojás
- só, bors
Elkészítés
A szalonnát felaprítjuk, majd kisütjük a zsírját. Ezután a pörcöket kiszedjük. A maradék zsíron ledinszteljük a finomra vágott hagymát. Közben meg is sózzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, majd falatnyi darabokra vágjuk. A gombát is feldaraboljuk. Ha a hagyma már majdnem kész, rádobjuk a zöldségeket, majd a gombát is, és lepirítjuk ezeket is. Ha a gomba elfőtte a levet, amit enged, akkor az egészet megszórjuk egy evőkanál liszttel, rövid ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és felöntjük alaplével vagy vízzel. Ízesítjük fokhagymával és őrölt borssal, majd elkezdjük főzni. Közben elkészítjük a gombócokat.
A darált húst elkeverjük a rizzsel, a felaprított fokhagymával, sóval, borssal, friss petrezselyemmel és egy tojással. Nagyobb gombócokat formázunk a masszából, majd belefőzzük őket a levesbe. Ha a gombóc és a zöldségek is megfőttek, friss petrezselyemmel és a szalonnapörccel tálaljuk a levest.
Ajánljuk még: