Cserta menti kanászleves

Gasztro

Cserta menti kanászleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 35 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldség alaplé
  • durvára őrölt bors
  • 1 ek fűszerpaprika,
  • 1 ek liszt
  • 1 csokor friss petrezselyem

A gombócokhoz:

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 5 dkg rizs
  • 1 gerezd fokhagyma
  • friss petrezselyem
  • 1 db tojás
  • só, bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A szalonnát felaprítjuk, majd kisütjük a zsírját. Ezután a pörcöket kiszedjük. A maradék zsíron ledinszteljük a finomra vágott hagymát. Közben meg is sózzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, majd falatnyi darabokra vágjuk. A gombát is feldaraboljuk. Ha a hagyma már majdnem kész, rádobjuk a zöldségeket, majd a gombát is, és lepirítjuk ezeket is. Ha a gomba elfőtte a levet, amit enged, akkor az egészet megszórjuk egy evőkanál liszttel, rövid ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és felöntjük alaplével vagy vízzel. Ízesítjük fokhagymával és őrölt borssal, majd elkezdjük főzni. Közben elkészítjük a gombócokat.

A darált húst elkeverjük a rizzsel, a felaprított fokhagymával, sóval, borssal, friss petrezselyemmel és egy tojással. Nagyobb gombócokat formázunk a masszából, majd belefőzzük őket a levesbe. Ha a gombóc és a zöldségek is megfőttek, friss petrezselyemmel és a szalonnapörccel tálaljuk a levest.

 

Ajánljuk még:

7 ország karácsonyi asztala – mit esznek Európában karácsonykor?

Minden nemzetnek megvannak a saját, hagyományos karácsonyi ételei: méghozzá nagyon különlegesek! Érdemes egy kicsit megismerkedni velük, netán ihletet kapni egy-egy fogás elkészítéséhez! Körbejártuk hát Európát, hogy kiderüljön, mi kerül a karácsonyi asztalra egy kicsivel arrébb!