Gasztro

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • egy csipetnyi só
  • egy kanál olívaolaj

A töltelékhez:

  • 10 dkg krémtúró
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 ek porcukor

A tálaláshoz:

  • zsemlemorzsa
  • porcukor

Elkészítés

A lisztből, a tojásból, a sóból és az olívaolajból tésztát gyúrunk. Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, és jól kidolgozzuk. Az így előkészített tésztát letakarjuk, és pihenni hagyjuk egy félórát.

 

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a krémtúrót, a tojássárgát, a citromhéjat a porcukorral összekeverjük. 

Miután a tészta pihent, félbevágjuk. A felét letakarjuk, hogy ne száradjon ki, a másik felét kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kis korongokat megtöltjük, a összehajtjuk, villával végignyomkodjuk, hogy jól zárjon a tészta.

 

A tésztát 10 perc alatt kifőzzük: a főzőlébe cseppentsünk egy kis olívaolajat és tegyünk bele néhány lime levelet.

Közben a zsemlemorzsát vajon megpirítjuk.

 

A kifőtt tésztát kiszedjük, zsemlemorzsába forgatjuk, és porcukorral tálaljuk. Aki szereti, tehet hozzá tejfölt, de ha maradt még a töltelékből, és nem tervezünk újabb adagot, tálaláskor tehetünk a tányérra, és a kis tésztapárnácskákkal felmártogathatjuk.

 

Természetesen készíthetjük nagyobb pogácsaszaggatóval is vagy csak egyszerűen, derelyevágóval, kis kockákat formázva – az ezerarcú ravioli minden formában finom. Pénteki ebédre éppen jó lesz!