Gasztro

Citromfüves túrófánk

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók

  • 250 g túró
  • 125 g finomliszt
  • 1 db tojás
  • 50 g porcukor
  • ½ cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • citromfű ízlés szerint
  • ½ narancs héja
  • ½ citrom héja

A sütéshez:

  • 1 liter étolaj

A tálaláshoz:

  • 1 üveg ribizlilekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A túrót elkeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, sütőporral és egy tojással. Ezután jön hozzá a liszt. Miközben összedolgozzuk, ízesítjük aprított citromfűvel, citrom- és narancshéjjal. Ha elkészült a tészta, akár hűtőbe is rakhatjuk, és másnap is kisüthetjük.

Az olajat közepesen melegre beállítjuk, mint amikor fánkot sütünk. A tésztából 3 dekagrammos adagokat mérünk ki, és mindegyikből csinos golyót formázunk a tenyerünk segítségével. Ha elkészültünk, beletesszük őket az olajba. Akkor jó az olaj mennyisége, ha meg tudnak benne fordulni a fánkok. Szép pirosra sütjük őket, majd papírtörlőre kiszedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk. Porcukorral és a lekvárral tálaljuk.

Ajánljuk még:

Retek carpaccio

A carpaccio olasz eredetű előétel, amit jó ötven évvel ezelőtt alkotott meg egy velencei séf. Az eredeti változat hajszálvékonyra szelt nyers marhahúsból készült, azóta azonban sokféle ételt neveznek carpaccionak, ami valamilyen vékonyra szelt vagy gyalult alapanyagból és citromból, ecetből, olajból, fűszerekből áll össze. A kora tavaszi zöldségkínálatban előkelő helyet foglal el a retek – legyen az fekete retek, hónapos retek vagy jégcsapretek. Ez utóbbihoz rendszeresen hozzájuthatunk kedvező áron. Ebben a finom fogásban új életet lehelhetünk ebbe az zöldségbe, elkészíteni pedig tényleg gyerekjáték! A levelét se dobjuk el, jó helye lesz a carpaccioban. Nagyböjtben kincset érnek az ilyen fogások, hiszen ezekkel tudjuk változatosabbá tenni étrendünket. Nem mellesleg vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes étel.