Citromfüves túrófánk

Gasztro

Citromfüves túrófánk

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók

  • 250 g túró
  • 125 g finomliszt
  • 1 db tojás
  • 50 g porcukor
  • ½ cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • citromfű ízlés szerint
  • ½ narancs héja
  • ½ citrom héja

A sütéshez:

  • 1 liter étolaj

A tálaláshoz:

  • 1 üveg ribizlilekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A túrót elkeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, sütőporral és egy tojással. Ezután jön hozzá a liszt. Miközben összedolgozzuk, ízesítjük aprított citromfűvel, citrom- és narancshéjjal. Ha elkészült a tészta, akár hűtőbe is rakhatjuk, és másnap is kisüthetjük.

Az olajat közepesen melegre beállítjuk, mint amikor fánkot sütünk. A tésztából 3 dekagrammos adagokat mérünk ki, és mindegyikből csinos golyót formázunk a tenyerünk segítségével. Ha elkészültünk, beletesszük őket az olajba. Akkor jó az olaj mennyisége, ha meg tudnak benne fordulni a fánkok. Szép pirosra sütjük őket, majd papírtörlőre kiszedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk. Porcukorral és a lekvárral tálaljuk.

Ajánljuk még:

Akik a legtöbbet tették a rendszerváltás után a népi kultúra népszerűsítéséért

A hagyományos falu képéről már a '70-es évek táncházmozgalmának virágkorában is tudtuk, hogy letűnőben van, kincseit az utolsó órában mentették a szakemberek és a lelkes amatőrök. A rendszerváltás után pedig már intézményes formában is lehetőségünk nyílt ezt programszerűen felvállalni. A 30. születésnapjához közelítő Fonó Budai Zeneház az egyik olyan anyaországi intézmény, amely a legtöbbet tett a hagyományos kultúra értékeinek őrzésééért, bemutatásáért és azért, hogy a nem ebből a közegből jövők számára is inspiráló erőforrásként hasson ez a kulturális hagyaték. Több okunk is van az ünneplésre, hiszen a 30 éves Fonó a 2001-ben indult Hagyományok Háza Utolsó Óra programjával együtt fújhatja el a születésnapi torta gyertyáit: a 25 éves gyűjtőmunka és a Fonó jubileuma alkalmából a két intézmény közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel. Ilyen finomságok érkeznek! Olvassátok!