Burokban született varázslat – a zöld dió csodája

Gasztro

Burokban született varázslat – a zöld dió csodája

Hajdanán apai nagynénéimnél – ősz hajú, piros arcú, nyájas beszédű anyókák – találkoztam rendre a zöld dióval. Kompótos tál díszeként jelent meg, máskor a gesztenyepüré tejszínhabján billegett egy szelet szirupban feketére érett, míves rajzolatú zöld dió. Aztán a karácsonyi diótortát is ezzel tetézték be. Gyermekként én sem tudtam, mi is ez az egzotikus dolog: gyümölcsféle lehet-e vagy valami más? Aztán, mint oly sok-sok finom süteménynek, likőrnek és befőttnek, ennek a receptjét is örökségül kaptam az aranyfedeles kis könyvben.

Zöld dió befőtt

Hozzávalók

  • 1 kg zöld dió
  • 60 dkg cukor
  • 1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg

Zöld dió befőtt – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A zöld diót, ami még olyan puha, hogy keresztül lehet szúrni, hústűvel több helyen megdöfködjük, és hét napon át váltott hideg vízben áztatjuk. 1 liter vízből a cukorral és a fűszerekkel szirupot főzünk, a diókat beletesszük és lassú tűzön 10 percig főzzük (néhány szem szegfűszeggel és darabos fahéjjal ízesítjük). Forrón üvegekbe merjük, és az üvegeket gondosan lezárjuk. Vízzel félig telt lábasba állítjuk és a víz forrásától számított 20 percen át gőzöljük, majd a lábasban hagyjuk kihűlni. A könnyen szeletelhető zölddiót sütemények, torták díszítésére gyümölcssaláták ízesítésére használhatjuk.

 

Tovább olvasok

Zöld dió likőr

Hozzávalók

  • 1 kg éretlen, puha zölddió
  • 2-3 rúd fahéj
  • 8-10 szegfűszeg
  • csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
  • 7 dl borpárlat (vagy 70%-os alkohol)
  • 1 liter víz
  • 50 dkg cukor
  • 2 dl rum

Zöld dió likőr – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A zölddiót apróra vágjuk és a fűszerekkel együtt egy jól záródó, szélesszájú üvegbe tesszük. Ráöntjük a borpárlatot (alkoholt), az üveget lezárjuk és 6-8 héten át meleg, napos helyen érleljük, néha-néha összerázzuk. Az érlelési idő elteltével előbb finom szűrőn, majd kávéfilteren átszűrjük. a cukorból és egy liternyi vízből szirupot főzünk. Ha kihűlt, a rummal elkeverjük és a leszűrt likőralaphoz adjuk. További egy hétig érleljük meleg helyen, majd üvegekbe palackozzuk és hűvös helyen még legalább egy hónapig pihentetjük – de az sem baj, ha fél évet várunk a megízlelésére.

Zöld dió likőr – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Zöld dió tinta receptje – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Diótinta

Hogy semmi se vesszen kárba, készíthetünk diótintát. A diótinta tartós festék, mivel a megfestett anyaghoz kémiailag kapcsolódik. A diótintával írt sorok tehát örökéletűek lesznek! Lehet vele kézzel, szép kacskaringós betűkkel levelet írni.

Hozzávalók

  • 1 kg dióburok vagy ugyanennyi zöld dió
  • víz

Diótinta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

Ehhez a dióburkot, amit diószedéskor bontottunk le a friss dióról, vagy a hullott, majd felaprított zöld diót, tegyük egy régi használaton kívüli hibátlan zománcú edénybe. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi épen ellepi, és hagyjuk két napig lefedve állni. Ezután lassú tűzön főzzük legalább két órán át. Ha kihűlt, szűrjük le egymás után kétszer: előbb szűrőn, azután filterpapíron – ehhez a tölcsérbe tett kávéfilter a legalkalmasabb, amivel egyenesen egy palackba engedhetjük a kész diótintát.

Ezzel a módszerrel a lehető legkevesebbet érintkezhetünk a tintával, de mindenképpen ajánlatos gumikesztyűt használni a munka során, már a dióburok lebontásakor is.

A festékanyag egyébként addig marad a kezünkön, amíg a hámréteg le nem kopik.

Ha ajándékba készül, a tintát csomagoljuk kicsi, csavaros tetejű üvegecskébe, címkézzük fel. Érdemes mellé nádtollat vagy fanyelű „mártogatós” tollat is adni, hogy máris ki lehessen próbálni.

Ajánljuk még:

Kölyökkonyha – jó szóval oktasd!

Anya, te hallod a telefonban, hogy túl híg lett a borsófőzelékem? – kérdezte leányom, miközben a hét dolgairól csevegtünk. Jómagam épp cseresznyét magoztam, ő meg közben a főzelékével foglalatoskodott. Tegyél bele még egy evőkanálnyi lisztet, mondtam, és így pont jó lett. Valahogy így működik nálunk a telefonos távirányítás, segítségnyújtás. De ehhez kell, hogy alapvető tudással és gyakorlattal legyen felvértezve a fiatal. Amihez egészen kicsi gyerekkorban kell hozzákezdeni.