Hozzávalók
- 2 szem cékla
- 1 fej brokkoli
- 2 fej vöröshagyma
- 15 dkg csiperke
- 1 fej karfiol
- 2 szem cékla
A bundához:
- 400 g csicseriborsóliszt
- 150 g rizsliszt
- kb. 2 dl víz
- 1 tk. gombapor
- 1 kk. füstölt paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej salottahagyma
- 3 szál friss petrezselyem
- só
A sütéshez: 4 dl napraforgóolaj
Az uborkasalátához:
- 1 kígyóuborka
- 1 dl gluténmentes szójaszósz
- 1 dl fekete rizsecet
- 1 ek. pirított szezámolaj
- 1 ek. barnacukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. szecsuáni bors
- 1 tk. szezámmag
- 1 tk. chili
- 0,5 dl napraforgóolaj
- só
A burgonyamártáshoz:
- 500 g pürének való burgonya
- 100 ml tökmagolaj
- só
Elkészítés
A zöldségeket előkészítjük. A brokkoli rózsáit leszedjük a vastag szárról, és megmossuk. Forrásban lévő, sós vízbe dobjuk, majd pár percig főzzük. Ezután leszűrjük. A vastag szárat zöldséghámozóval csíkokra vágjuk. A vöröshagymát vastagabb karikára vágjuk. A csiperkét megmossuk, leszárítjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, majd 180 fokon elősütjük. A céklát zöldséghámozóval csíkokra szeljük.
A bundához a kétféle lisztet elkeverjük, majd összedolgozzuk a vízzel. Palacsintatészta sűrűségű keveréket kell kapnunk, e szerint adagoljuk hozzá a folyadékot. Ízesítjük gombaporral, füstölt paprikával, aprított fokhagymával és salottahagymával. Vágott petrezselymet és egy pici sót is teszünk hozzá.
Ebbe a keverékbe forgatjuk bele az előkészített zöldségeket, majd közepesen forró olajban szép aranybarnára sütjük.
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, majd sós vízben megfőzzük. Ezután átszűrjük, majd még forrón, azonnal kikeverjük krémesre egy kézi habverő segítségével. Közben annyi tökmagolajat adunk hozzá, amennyit felvesz a burgonya.
Az uborkát két fakanál közé helyezzük, majd nagyon sűrűn, merőlegesen bevagdossuk. Ezután átfordítjuk, majd a másik felét is bevágjuk, de ezúttal nem egyenes, hanem ferde vágásokat ejtünk. Ehhez a művelethez érdemes visszanézni az adást! Ha végeztünk ezzel a művelettel, alaposan besózzuk az uborkát. Fél órát hagyjuk állni, majd lemossuk.
Ezután elkészítjük a levet. Összekeverjük a szójaszószt, a rizsecetet, a szezámolajat, a barnacukrot, a sót. Ebbe tesszük bele az uborkát kerek formára hajtva. Arra figyeljünk, hogy ne legyen sokkal nagyobb az edény, mint az uborka, hogy jól el tudja lepni a lé. Az edény közepébe a lébe berakjuk az aprított fokhagymát és a szezámmagot. Az olajat felhevítjük, megfuttatjuk rajta a szecsuáni borsot, majd ezt a keveréket ráöntjük a fokhagymára és a szezámmagra. Ezután ollóval felvágjuk az uborkát, és így fogyasztjuk.