Gasztro

Borjú szűzpecsenye szilvamártással

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • két szép szelet borjú szűzpecsenye személyenként
  • 1 ek olívaolaj vagy mangalicazsír
  • 2 ág kakukkfű
  • pehelysó
  • 3 dkg vaj

A mártáshoz:

  • 50 dkg érett szilva
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 kk só
  • 1 ág citromos kakukkfű
  • 1 ek balzsamecet

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés

A szobahőmérsékletű szűzpecsenyét lehártyázzuk és kétujjnyi szeletekre vágjuk. Egy öntöttvas edényt felforrósítunk a zsiradékkal együtt, és amikor már szinte füstöl, akkor beletesszük a hússzeleteket. Kb. 2-2 percet sütjük oldalanként. Sütés közben ne szurkáljuk a húst, hanem csipesszel forgassuk, nehogy az ízes húsnedvek kifolyjanak belőle. Akkor fordítsuk meg először, mikor az edény már elengedi. Közben egy ág kakukkfűvel kenegethetjük a szeletekre a forró zsiradékot. Ha a hús mindkét oldala szép kérget kapott, tegyük 200 fokos sütőbe 4 percre. Mikor elkészült, mindegyik hús tetejére 1-1 kocka vajat teszünk, majd lefedjük, és pár percig pihentetjük tálalás előtt. Ekkor pehelysóval ízesítjük.

A mártáshoz a szilvát csíkokra vágjuk, majd egy kis vajjal, citromos kakukkfűvel, balzsamecettel és ízlés szerinti mennyiségű cukorral összeforraljuk. Sóval is ízesítjük. A végeredmény ne legyen túl édes, inkább pikáns. E szerint adagoljuk hozzá az ecetet és a cukrot is. Ne főzzük teljesen szét a szilvát, maradjon kissé roppanós.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: 

Ajánljuk még:

Retek carpaccio

A carpaccio olasz eredetű előétel, amit jó ötven évvel ezelőtt alkotott meg egy velencei séf. Az eredeti változat hajszálvékonyra szelt nyers marhahúsból készült, azóta azonban sokféle ételt neveznek carpaccionak, ami valamilyen vékonyra szelt vagy gyalult alapanyagból és citromból, ecetből, olajból, fűszerekből áll össze. A kora tavaszi zöldségkínálatban előkelő helyet foglal el a retek – legyen az fekete retek, hónapos retek vagy jégcsapretek. Ez utóbbihoz rendszeresen hozzájuthatunk kedvező áron. Ebben a finom fogásban új életet lehelhetünk ebbe az zöldségbe, elkészíteni pedig tényleg gyerekjáték! A levelét se dobjuk el, jó helye lesz a carpaccioban. Nagyböjtben kincset érnek az ilyen fogások, hiszen ezekkel tudjuk változatosabbá tenni étrendünket. Nem mellesleg vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes étel.