Hozzávalók
- két szép szelet borjú szűzpecsenye személyenként
- 1 ek olívaolaj vagy mangalicazsír
- 2 ág kakukkfű
- pehelysó
- 3 dkg vaj
A mártáshoz:
- 50 dkg érett szilva
- 2 dkg vaj
- 1 ek cukor
- 1 kk só
- 1 ág citromos kakukkfű
- 1 ek balzsamecet
Elkészítés
A szobahőmérsékletű szűzpecsenyét lehártyázzuk és kétujjnyi szeletekre vágjuk. Egy öntöttvas edényt felforrósítunk a zsiradékkal együtt, és amikor már szinte füstöl, akkor beletesszük a hússzeleteket. Kb. 2-2 percet sütjük oldalanként. Sütés közben ne szurkáljuk a húst, hanem csipesszel forgassuk, nehogy az ízes húsnedvek kifolyjanak belőle. Akkor fordítsuk meg először, mikor az edény már elengedi. Közben egy ág kakukkfűvel kenegethetjük a szeletekre a forró zsiradékot. Ha a hús mindkét oldala szép kérget kapott, tegyük 200 fokos sütőbe 4 percre. Mikor elkészült, mindegyik hús tetejére 1-1 kocka vajat teszünk, majd lefedjük, és pár percig pihentetjük tálalás előtt. Ekkor pehelysóval ízesítjük.
A mártáshoz a szilvát csíkokra vágjuk, majd egy kis vajjal, citromos kakukkfűvel, balzsamecettel és ízlés szerinti mennyiségű cukorral összeforraljuk. Sóval is ízesítjük. A végeredmény ne legyen túl édes, inkább pikáns. E szerint adagoljuk hozzá az ecetet és a cukrot is. Ne főzzük teljesen szét a szilvát, maradjon kissé roppanós.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: