Borjú szűzpecsenye szilvamártással

Gasztro

Borjú szűzpecsenye szilvamártással

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • két szép szelet borjú szűzpecsenye személyenként
  • 1 ek olívaolaj vagy mangalicazsír
  • 2 ág kakukkfű
  • pehelysó
  • 3 dkg vaj

A mártáshoz:

  • 50 dkg érett szilva
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 kk só
  • 1 ág citromos kakukkfű
  • 1 ek balzsamecet

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés

A szobahőmérsékletű szűzpecsenyét lehártyázzuk és kétujjnyi szeletekre vágjuk. Egy öntöttvas edényt felforrósítunk a zsiradékkal együtt, és amikor már szinte füstöl, akkor beletesszük a hússzeleteket. Kb. 2-2 percet sütjük oldalanként. Sütés közben ne szurkáljuk a húst, hanem csipesszel forgassuk, nehogy az ízes húsnedvek kifolyjanak belőle. Akkor fordítsuk meg először, mikor az edény már elengedi. Közben egy ág kakukkfűvel kenegethetjük a szeletekre a forró zsiradékot. Ha a hús mindkét oldala szép kérget kapott, tegyük 200 fokos sütőbe 4 percre. Mikor elkészült, mindegyik hús tetejére 1-1 kocka vajat teszünk, majd lefedjük, és pár percig pihentetjük tálalás előtt. Ekkor pehelysóval ízesítjük.

A mártáshoz a szilvát csíkokra vágjuk, majd egy kis vajjal, citromos kakukkfűvel, balzsamecettel és ízlés szerinti mennyiségű cukorral összeforraljuk. Sóval is ízesítjük. A végeredmény ne legyen túl édes, inkább pikáns. E szerint adagoljuk hozzá az ecetet és a cukrot is. Ne főzzük teljesen szét a szilvát, maradjon kissé roppanós.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: