Borhableves a rózsakertből

Gasztro

Borhableves a rózsakertből

Akinek van a kertben friss, permetezetlen rózsája, finomságokat alkothat belőlük, amelyek megkoronázzák a nyári ünnepeket! Egy ilyen menü bevezetője lehet egy különleges borhableves, amelyet a rózsa íze tesz bársonyosan ellenállhatatlanná.

A rózsa a legtökéletesebb ehető virág. Annyi mindet készíthetünk belőle, hogy azt felsorolni szinte lehetetlen. A korai vadrózsáktól egészen a fagyokig nyílókig sok-sok izgalmas illat és íz vár a kert kínálatában! Az ókori rómaiak szörbetet, édes csemegéket készítettek belőle, fejükre rózsakoszorút fontak, maguk köré szirmokat hintettek: rózsával adóztak az élvezeteknek.

Hozzávalók:

  • 4 dl fehérbor
  • 2 dl víz
  • 2 dl rózsaszörp
  • kevés reszelt citromhéj és szerecsendió
  • 1 evőkanál búzakeményítő
  • 3 evőkanál rózsás cukor
  • 4 tojássárgája
  • friss rózsaszirmok

Elkészítés: 

A bort a vízzel együtt felforraljuk. Közben a tojássárgákat a búzakeményítővel és a rózsás cukorral habosra keverjük, reszelt citromhéjjal és szerecsendióval fűszerezzük. A forrásban lévő borral felöntjük, szüntelen kevergetés mellett belecsorgatjuk a rózsaszörpöt. Máris tálalhatjuk azon melegében, de behűtve is finom, pikáns és csábító leves.

A leveses csészékbe szórjunk néhány friss rózsaszirmot, és ha még gazdagabban szeretnénk adni, egy-két szem rózsás keksszel koronázzuk meg az élvezetet!

Fontos: csak tiszta, vegyszermentes rózsákat használjunk étkezésre, a virágüzletben vásárolt virágokat elfogyasztani tilos!