A klasszikus ecetes krumlisaláta
Hozzávalók:
- 1 kg salátaburgonya (például: Anuschka, Belana vagy Ramona)
- 3 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál 20%-os ecet
- 2 evőkanál cukor
- 1 kiskanál só
- 5 dl víz
- őrölt bors
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük sós vízben. Ha megfőtt, kihűtjük, majd meghámozzuk, és felkarikázzuk. A vöröshagymát félkarikára vágjuk.
Ezután elkészítjük a salátalevet. Az ecetet elkeverjük a cukorral, a vízzel, a borssal és a sóval. Mindig kóstoljuk meg a levet, a lényeg, hogy megfelelően édes és savanyú legyen egyszerre. Ha elértük a megfelelő ízt, akkor öntsük a burgonyával elkevert hagymára a levet, és óvatosan keverjük át. Vigyázzunk rá, hogy a lehető legkevésbé törjük össze a burgonyakarikákat. Ezután mindenképpen tegyük a salátát a hűtőbe minimum 2 órára.
Egy.hu
A fűszerpaprikás krumplisaláta
- 1 kg főzni való burgonya (például Bellarosa, Red Fantasy vagy Sanibel)
- só
- 2 fej vöröshagyma
- 1 ek sertészsír
- 1 tk fűszerpaprika
- 2 tk 20 %-os ecet
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Ezután feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi éppen csak ellepi. Ha a burgonya megfőtt, leöntjük róla a vizet. A vöröshagymát félkarikára vágjuk, és rövid ideig dinszteljük a sertészsíron. Nem kell megpirulnia, és teljesen puhának sem kell lennie, a lényeg, hogy egy kicsit megdolgozza a zsír, és elvegye az erős ízét. Ha elértük a megfelelő állagot, akkor lekapcsoljuk alatta a tüzet, és megszórjuk a pirospaprikával. Jól elkeverjük, majd beleöntjük az ecetet is. Ezután azonnal ráöntjük a megfőtt, és még meleg burgonyára, és óvatosan összeforgatjuk. Nem baj, ha a krumpli egy kicsit összetörik, de azért legyünk óvatosak. Azonnal, melegen tálaljuk.
A majonézes krumplisaláta az észtektől
Hozzávalók:
- 1,5 kg héjában főtt salátaburgonya (például Belana, Bernina vagy Ramona)
- 5 db főtt tojás
- 6 db közepes csemegeuborka
- 1 fej vöröshagyma
- 450 g tejföl
- 200 g majonéz
- só
- bors
- 1 csokor kapor (ízlés szerint)
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, majd kockára vágjuk. A héj- és a hússzín választása csak egyéni ízlés kérdése, de a sárga héjú fajtákat nem is kell feltétlenül megpucolni, ráadásul ebben a salátában ez mutat jobban.
A vöröshagymát apróra vágjuk, és a többi hozzávalót, vagyis a tojásokat és az uborkát is feldaraboljuk. Mindent egy tálba halmozunk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott kaprot összekeverjük a tejföllel, hozzákeverjük a majonézt, végül a salátára öntjük és alaposan összekeverjük. Tálalás előtt legalább 1 órát a hűtőben tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Díszíthetjük vékonyra vágott sárgarépával is.
Tipp: a jó krumplisaláta elkészítése mindig a megfelelő burgonyafajta választásával kezdődik. A legelső szempont a főzési típus: választhatunk A-főzési típusú, vagy B-típusú fajtát is attól függően, hogy mennyire szeretnénk, hogy egyben maradjon a burgonya. Ha a krumplitípusokról olvasnál még, ezt a cikket ajánljuk.
A cikk megjelenését az Euro Sol Kft. támogatta.
Ajánljuk még: