Borbás Marcsi kedvenc burgonyasalátái

Gasztro

Borbás Marcsi kedvenc burgonyasalátái

A klasszikus, a fűszeres és egy külföldi. Kedvenc krumplisalátáink receptje!

A klasszikus ecetes krumlisaláta

Hozzávalók:

Elkészítés:

Tovább olvasok

A burgonyát héjában megfőzzük sós vízben. Ha megfőtt, kihűtjük, majd meghámozzuk, és felkarikázzuk. A vöröshagymát félkarikára vágjuk.

Ezután elkészítjük a salátalevet. Az ecetet elkeverjük a cukorral, a vízzel, a borssal és a sóval. Mindig kóstoljuk meg a levet, a lényeg, hogy megfelelően édes és savanyú legyen egyszerre. Ha elértük a megfelelő ízt, akkor öntsük a burgonyával elkevert hagymára a levet, és óvatosan keverjük át. Vigyázzunk rá, hogy a lehető legkevésbé törjük össze a burgonyakarikákat. Ezután mindenképpen tegyük a salátát a hűtőbe minimum 2 órára.

 

 

Egy.hu 

A fűszerpaprikás krumplisaláta

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Ezután feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi éppen csak ellepi. Ha a burgonya megfőtt, leöntjük róla a vizet. A vöröshagymát félkarikára vágjuk, és rövid ideig dinszteljük a sertészsíron. Nem kell megpirulnia, és teljesen puhának sem kell lennie, a lényeg, hogy egy kicsit megdolgozza a zsír, és elvegye az erős ízét. Ha elértük a megfelelő állagot, akkor lekapcsoljuk alatta a tüzet, és megszórjuk a pirospaprikával. Jól elkeverjük, majd beleöntjük az ecetet is. Ezután azonnal ráöntjük a megfőtt, és még meleg burgonyára, és óvatosan összeforgatjuk. Nem baj, ha a krumpli egy kicsit összetörik, de azért legyünk óvatosak. Azonnal, melegen tálaljuk. 

 
Egy.hu

A majonézes krumplisaláta az észtektől

Hozzávalók:

  • 1,5 kg héjában főtt salátaburgonya (például Belana, Bernina vagy Ramona
  • 5 db főtt tojás
  • 6 db közepes csemegeuborka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 450 g tejföl
  • 200 g majonéz
  • bors
  • 1 csokor kapor (ízlés szerint)

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, majd kockára vágjuk. A héj- és a hússzín választása csak egyéni ízlés kérdése, de a sárga héjú fajtákat nem is kell feltétlenül megpucolni, ráadásul ebben a salátában ez mutat jobban.

A vöröshagymát apróra vágjuk, és a többi hozzávalót, vagyis a tojásokat és az uborkát is feldaraboljuk. Mindent egy tálba halmozunk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott kaprot összekeverjük a tejföllel, hozzákeverjük a majonézt, végül a salátára öntjük és alaposan összekeverjük. Tálalás előtt legalább 1 órát a hűtőben tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Díszíthetjük vékonyra vágott sárgarépával is.

 
Egy.hu

Tipp: a jó krumplisaláta elkészítése mindig a megfelelő burgonyafajta választásával kezdődik. A legelső szempont a főzési típus: választhatunk A-főzési típusú, vagy B-típusú fajtát is attól függően, hogy mennyire szeretnénk, hogy egyben maradjon a burgonya. Ha a krumplitípusokról olvasnál még, ezt a cikket ajánljuk.

 

 A cikk megjelenését az Euro Sol Kft. támogatta.

 

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

11 marcipángolyó a 110 éves anyák napi tortán – te mivel leped meg idén édesanyádat?

Rhea, Kronosz felesége és Zeusz anyja méltán vált a görögök tavaszünnepének főhősévé már az ókorban. A mitológia szerint ugyanis Kronosz az elő öt közös gyermeküket lenyelte, abbéli félelmében, hogy azok veszélyeztetik hatalmát, és végül a legkisebbik testvér, Zeusz mentette fivéreit és nővéreit a haláltól: végül a három fiútestvér osztozott a világ uralmán, három lánytestvérük pedig istennőként éltek az Olümposzon. A görögök az istenek anyjaként tisztelték Rheát, neki szentelték tavaszünnepüket, amely a mai anyák napja eredete. Később az őskeresztények Szűz Mária tiszteletének szentelték nagyböjt negyedik vasárnapját, a 17. századi Angliában pedig már az összes anyára kiterjedt a megemlékezés, és időpontja kitolódott a húsvét utáni negyedik vasárnapra. Jelentősége nem változott, formája annál inkább – készüljünk együtt anyák napjára!

 

Már követem az oldalt

X