Borbás Marcsi kedvenc burgonyasalátái

Gasztro

Borbás Marcsi kedvenc burgonyasalátái

A klasszikus, a fűszeres és egy külföldi. Kedvenc krumplisalátáink receptje!

A klasszikus ecetes krumlisaláta

Hozzávalók:

Elkészítés:

Tovább olvasok

A burgonyát héjában megfőzzük sós vízben. Ha megfőtt, kihűtjük, majd meghámozzuk, és felkarikázzuk. A vöröshagymát félkarikára vágjuk.

Ezután elkészítjük a salátalevet. Az ecetet elkeverjük a cukorral, a vízzel, a borssal és a sóval. Mindig kóstoljuk meg a levet, a lényeg, hogy megfelelően édes és savanyú legyen egyszerre. Ha elértük a megfelelő ízt, akkor öntsük a burgonyával elkevert hagymára a levet, és óvatosan keverjük át. Vigyázzunk rá, hogy a lehető legkevésbé törjük össze a burgonyakarikákat. Ezután mindenképpen tegyük a salátát a hűtőbe minimum 2 órára.

 

 

Egy.hu 

A fűszerpaprikás krumplisaláta

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Ezután feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi éppen csak ellepi. Ha a burgonya megfőtt, leöntjük róla a vizet. A vöröshagymát félkarikára vágjuk, és rövid ideig dinszteljük a sertészsíron. Nem kell megpirulnia, és teljesen puhának sem kell lennie, a lényeg, hogy egy kicsit megdolgozza a zsír, és elvegye az erős ízét. Ha elértük a megfelelő állagot, akkor lekapcsoljuk alatta a tüzet, és megszórjuk a pirospaprikával. Jól elkeverjük, majd beleöntjük az ecetet is. Ezután azonnal ráöntjük a megfőtt, és még meleg burgonyára, és óvatosan összeforgatjuk. Nem baj, ha a krumpli egy kicsit összetörik, de azért legyünk óvatosak. Azonnal, melegen tálaljuk. 

 
Egy.hu

A majonézes krumplisaláta az észtektől

Hozzávalók:

  • 1,5 kg héjában főtt salátaburgonya (például Belana, Bernina vagy Ramona
  • 5 db főtt tojás
  • 6 db közepes csemegeuborka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 450 g tejföl
  • 200 g majonéz
  • bors
  • 1 csokor kapor (ízlés szerint)

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, majd kockára vágjuk. A héj- és a hússzín választása csak egyéni ízlés kérdése, de a sárga héjú fajtákat nem is kell feltétlenül megpucolni, ráadásul ebben a salátában ez mutat jobban.

A vöröshagymát apróra vágjuk, és a többi hozzávalót, vagyis a tojásokat és az uborkát is feldaraboljuk. Mindent egy tálba halmozunk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott kaprot összekeverjük a tejföllel, hozzákeverjük a majonézt, végül a salátára öntjük és alaposan összekeverjük. Tálalás előtt legalább 1 órát a hűtőben tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Díszíthetjük vékonyra vágott sárgarépával is.

 
Egy.hu

Tipp: a jó krumplisaláta elkészítése mindig a megfelelő burgonyafajta választásával kezdődik. A legelső szempont a főzési típus: választhatunk A-főzési típusú, vagy B-típusú fajtát is attól függően, hogy mennyire szeretnénk, hogy egyben maradjon a burgonya. Ha a krumplitípusokról olvasnál még, ezt a cikket ajánljuk.

 

 A cikk megjelenését az Euro Sol Kft. támogatta.

 

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Őszibarackos finomságok

Mi kerül a tányérba ott, ahol minden kertben őszibarackfák kelletik hamvas gyümölcseiket? Persze, hogy valami izgalmas őszibarack-költemény. Hol így, hol úgy. Mert nem csak nyersen, befőttnek meg lekvárnak terem, lesz belőle barackleves, gyümölcssaláta, sütemények és torták, szörp és csatni. És ha még mindig van barack, akkor megtöltjük, grillezzük, izgalmas fűszerekkel házasítjuk. Az őszibarackot sosem lehet megunni!