Boldogasszony csipkéje termi a nyár legzamatosabbikát – de vártuk már a málnaszezont!

Gasztro

Boldogasszony csipkéje termi a nyár legzamatosabbikát – de vártuk már a málnaszezont!

A kis dunakanyari falu határában sok-sok málna termett gyermekkoromban. Ha csak tehettük, kijártunk málnázni, később kötelezően szüretelni. Hiába karistolta össze kezünket-lábunkat a Boldogasszony csipkéje, a málnaág. Azt mesélték, egykor hajók indultak délutánonként Bécsbe, málnával megrakodva. Mára szinte mind eltűntek a nagy, összefüggő málna-ültetvények. Ám a kertünkbe sikerült megmenteni néhány régi, zamatos fajtát, amelyek minden egyes piros szemében ott rejtőzik a letűnt gyermekkor íze, időtlenül. Télire pedig szörp és dzsem formájában mesél a nyári napsütésről, dunai hullámokról.

Málnadzsem variációk

A málnát gondosan válogassuk át, tisztítsuk meg a szemek közé bújt levelektől. Válasszunk hozzá kedvünk szerinti befőzőcukrot, attól függően, mennyire édesszájú a család. A csomagoláson megtaláljuk a leírást, a megfelelő adagolást. Ízesítésként tehetünk bele lime-ot: 50 dkg málnához egy lime levét és vékonyan lehántott, felcsíkozott héjéból is egy keveset. Készíthetjük vaníliás ízesítéssel: ekkor egy félbehasított vaníliarúddal főzzük fel. Adhatunk a málnához zsenge mentaleveleket, ha szeretnénk üde frissességet adni a gyümölcszamathoz, vagy napsütésben szedett levendulavirágot, szolid mértékkel. Éppen annyit, hogy sejteni lehessen ízében a távoli levendulamezők üzenetét.

Az igazán különleges ízek kedvelőinek a cayenne-bors hozhat olyan ízt, amely finoman összesimul a málna aromájával, és kellemesen tüzesíti azt. Nem csak a reggeli kalácshoz fenséges, grillezett húsok, pirított máj mellé is pazar kísérő.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Tovább olvasok

Málnaszörp nyersen

Hozzávalók

  • 2 l málna
  • 1 citrom
  • kb. 80 dkg cukor

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A málnát megtisztítjuk, kézzel összezúzzuk. Egy vékony vászonba vagy tüllbe csomagoljuk, és megvárjuk, míg néhány óra alatt szépen, magától lecsöpög a málnalé. Az így kapott tiszta málnaléhez ugyanannyi súlyú cukrot tesszük, belefacsarjuk a citrom levét, és addig keverjük, míg a cukor elolvad. Az elkészült sűrű szirupot kiforrázott üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk, majd egyenként újságpapírba csomagoljuk. Egy nagyobb fazék aljába két-három réteg újságpapír terítünk, a bebugyolált üvegeket rárakosgatjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A fazekat 2/3 részéig vízzel feltöltjük, az edényt lefedjük, és lassan melegítjük. A forrástól számított 20 percig gőzöljük. A kihűlt üvegeket kiemeljük, megtörölgetve a végleges helyükre állítjuk.

A megmaradt málnapürét nehogy kidobjuk! Főzhetünk belőle lekvárt, más gyümölccsel házasítva. Nálunk együtt érik ilyenkor az apró szemű Mirabella, málnával együtt főzve különlegesen finom csemege válik belőle. A málnapürét le jégkockatartóban le is fagyaszthatjuk. A kis adag málnapürék a reggeli joghurtot gazdagíthatják.

Ajánljuk még:

Málnás finomságok

„Itt a bokor, itt a málna, jaj be édes, tömd a szádba!” – írta Nemes Nagy Ágnes a málnaszedő medvebocsok történetében. Mert az első málna szemek legjobbak egyenesen a bokorról bekapva. Amikor ha nem is egész kosárral, de már bőven érik, akkor málnás receptek egész sora kínálja, hogy ezt a piros gyönyörűséget hozzáillő köntösbe csomagolva tálaljuk fel. A málnás boszorkányhab békebeli nyári desszert, a nagynénik csipketerítős, hűvös szobáit idézi. Csak frissen jó, de hamar elkészül! A kakaós túrófánkhoz nem kell sütő, a málnás kosárkák pedig nyári partira vagy ünneplésre is tökéletesek.