Böjti leves

Gasztro

Böjti leves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • ½ fej vöröshagyma
  • 30 dkg savanyított kerekrépa
  • 2 dl tejföl
  • 2,5 -4 liter víz
  • őrölt bors
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • 2 ek. olaj

A rántáshoz:

  • 7 dkg vaj
  • 5 dkg liszt

A galuskához:

  • 1 tojás
  • 30 dkg liszt
  • kb. 2 dl tejföl

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés

Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük az olajon. Közben a kerekrépa levét kinyomkodjuk, de nem öntjük ki, mert még szükségünk lesz rá. Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a répát, és egy picit hagyjuk, hogy odakapjon a lábashoz. Éppen csak egy picit, figyeljünk, hogy ne égjen le. Ezután felöntjük vízzel. Ízesítjük sóval, aprított fokhagymával, és puhára főzzük.

Közben elkészítjük a galuska tésztáját. A tojást kikeverjük a tejföllel és a liszttel. Közben sóval ízesítjük.

Miután a répa megfőtt, elkészítjük a rántást. A vajon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, adunk hozzá egy kevés hideg vizet, simára keverjük, majd a leveshez adjuk. Végül beleszaggatjuk a galuskát egy evőkanál segítségével, és készre főzzük. Egy kis tejföllel is dúsítjuk a levest, és ha nem lenne elég savanyú, akkor adunk még hozzá a kerekrépa levéből. Snidlinggel frissíthetjük. 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.