Bojtár gulyás

Gasztro

Bojtár gulyás

Laktató, füstölt húsos leves, ami főételnek is beillik.

Hozzávalók:

½ kg krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 db sárgarépa
egy csipet őrölt mustármag
25-30 dkg gomba
2 szál tárkony
1 szelet füstölt hús
1 szelet birkacomb
1 szelet marhacomb
1 kisebb gyömbér

víz
reszelt kecskesajt a tálaláshoz

Tovább olvasok

Elkészítés:

A gulyás akkor lesz a legfinomabb, ha cserépedényben készítjük! Ha ilyenünk nincs, lábasban is főzhetjük. Az aljára tegyük a kockára vágott krumplit, rá a felaprított hagymát, a sárgarépát, majd a kockára vágott húsokat és a gombát. Ízlés szerint sózzuk, majd adjuk hozzá a fűszereket. Öntsünk rá annyi vizet, amennyi jól ellepi, és tegyük kemencébe, vagy a tűzhelyen főzzük készre. Reszelt kecskesajttal tálaljuk.

Ajánljuk még:

Akik a legtöbbet tették a rendszerváltás után a népi kultúra népszerűsítéséért

A hagyományos falu képéről már a '70-es évek táncházmozgalmának virágkorában is tudtuk, hogy letűnőben van, kincseit az utolsó órában mentették a szakemberek és a lelkes amatőrök. A rendszerváltás után pedig már intézményes formában is lehetőségünk nyílt ezt programszerűen felvállalni. A 30. születésnapjához közelítő Fonó Budai Zeneház az egyik olyan anyaországi intézmény, amely a legtöbbet tett a hagyományos kultúra értékeinek őrzésééért, bemutatásáért és azért, hogy a nem ebből a közegből jövők számára is inspiráló erőforrásként hasson ez a kulturális hagyaték. Több okunk is van az ünneplésre, hiszen a 30 éves Fonó a 2001-ben indult Hagyományok Háza Utolsó Óra programjával együtt fújhatja el a születésnapi torta gyertyáit: a 25 éves gyűjtőmunka és a Fonó jubileuma alkalmából a két intézmény közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel. Ilyen finomságok érkeznek! Olvassátok!