Egykor a pünkösdi ünnepkör velejárója volt a friss bodza: kerülhetett az asztalra szörp, desszert vagy akár bor formájában is. Mi most egy lekvárszerű zselét készítettünk belőle!
Hozzávalók
- 1 liter víz
- egy nagy tál bodzavirág (amennyi ráfér a vízre)
- 1 db citrom
- 50 dkg cukor
- 2 ek. almapektin
Elkészítés
Ennél a receptnél nagyon fontos, hogy tiszta helyről szerezzük be a bodzát, tehát soha ne forgalmas út mellett gyűjtsünk bodzavirágot, hiszen szükségünk van a virágporra is, így nem lehet megmosni a virágfejeket használat előtt!
Először egy széles szájú tálba öntjük a vizet, és telerakjuk annyi bodzával, amennyi csak ráfér. Minél sűrűbben pakoljuk bele a bodzát, annál intenzívebb lesz a zselé íze!
Ezután hagyjuk ázni a bodzát minimum 3-4 órán át, de a legfinomabb és legintenzívebb akkor lesz, ha egy éjszakát áll a vízben.
Ha a bodzánkból jól kiáztak az íz és illatanyagok, akkor jól kicsavarjuk a virágokat, bele az áztatólébe. A megmaradt áztatóléhez fél kiló cukrot keverünk, a citrommal pedig beálltjuk a savasságát. Ezután az egészet felforraljuk.
Mielőtt levesszük a tűzről , hozzáadjuk a pektint, és még egy percig forraljuk.
Végül még tűzforrón csírátlanított üvegekbe töltjük a sűrű, bodzás szirupot. Lezárjuk és dunsztban kihűtjük. Finom, puha kaláccsal fogyasztjuk.
A cikket a Turisztikai Marketing Ügynökség támogatta
Ajánljuk még: