Bodzavirágos palacsinta

Gasztro

Bodzavirágos palacsinta

Kerekes Sándor receptje.

Hozzávalók:

Palacsintatészta

  • 30 dkg liszt
  • 2 dl joghurt
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 8-10 dkg kovász
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 4 db bodzavirág

Flambírozott gyümölcsök:

  • 2 szál rebarbara
  • 25 dkg eper
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 cl pálinka

 

  • a tálaláshoz mézes tejföl

Elkészítés:

A tésztához simára keverjük a lisztet a joghurttal, a tejjel, a kovásszal, a porcukorral és a tojások sárgájával. Ízesítjük egy csipet sóval és a vaníliás cukorral. Az apró bodzavirágokat leszedegetjük a szárról, és azokat is a tésztába keverjük. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk, és beleforgatjuk a masszába. Felmelegítünk egy öntöttvasból készült lapot vagy serpenyőt, vékonyan beolajozzuk, és ezen sütjük ki a palacsintákat. Érdemes lassan sütni őket, így szép levegősre tudnak növekedni. Miközben sülnek a palacsintáink, elkészítjük a flambírozott gyümölcsöket. Az epreket és a rebarbarát is megtisztítjuk, majd falatnyi darabokra vágjuk. Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a rebarbarát, és jól átforgatjuk. Ráöntjük a pálinkát, majd óvatosan begyújtjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Ezután a serpenyőbe tesszük az epret is, rövid ideig együtt forgatjuk a gyümölcsöket, majd lehúzzuk a tűzről. A mézzel ízesített tejfölt egy szifonba rakjuk. Tálaláskor csinosan elrendezgetjük egymáson a palacsintákat és a gyümölcsöt, majd pedig a mézes tejfölhabbal díszítjük.

 

 

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Spárgás rizottó
Tökéletes rizottót készíteni szinte művészet, de most megtudjuk, mi a titok.