Bodzavirágos palacsinta

Gasztro

Bodzavirágos palacsinta

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók

Palacsintatészta:

  • 30 dkg liszt
  • 2 dl joghurt
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 8-10 dkg kovász
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 4 db bodzavirág

Flambírozott gyümölcsök:

  • 2 szál rebarbara
  • 25 dkg eper
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 cl pálinka

 

  • a tálaláshoz mézes tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tésztához simára keverjük a lisztet a joghurttal, a tejjel, a kovásszal, a porcukorral és a tojások sárgájával. Ízesítjük egy csipet sóval és a vaníliás cukorral.

Az apró bodzavirágokat leszedegetjük a szárról, és azokat is a tésztába keverjük. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk, és beleforgatjuk a masszába.

Felmelegítünk egy öntöttvasból készült lapot vagy serpenyőt, vékonyan beolajozzuk, és ezen sütjük ki a palacsintákat. Érdemes lassan sütni őket, így szép levegősre tudnak növekedni.

Miközben sülnek a palacsintáink, elkészítjük a flambírozott gyümölcsöket. Az epreket és a rebarbarát is megtisztítjuk, majd falatnyi darabokra vágjuk. Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a rebarbarát, és jól átforgatjuk. Ráöntjük a pálinkát, majd óvatosan begyújtjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Ezután a serpenyőbe tesszük az epret is, rövid ideig együtt forgatjuk a gyümölcsöket, majd lehúzzuk a tűzről. A mézzel ízesített tejfölt egy szifonba rakjuk.

Tálaláskor csinosan elrendezgetjük egymáson a palacsintákat és a gyümölcsöt, majd pedig a mézes tejfölhabbal díszítjük.

 

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.