Hozzávalók
Palacsintatészta:
- 30 dkg liszt
- 2 dl joghurt
- 2 dl tej
- 2 db tojás
- 8-10 dkg kovász
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 ek vaníliás cukor
- 4 db bodzavirág
Flambírozott gyümölcsök:
- 2 szál rebarbara
- 25 dkg eper
- 2 ek kristálycukor
- 1 cl pálinka
- a tálaláshoz mézes tejföl
Elkészítés:
A tésztához simára keverjük a lisztet a joghurttal, a tejjel, a kovásszal, a porcukorral és a tojások sárgájával. Ízesítjük egy csipet sóval és a vaníliás cukorral.
Az apró bodzavirágokat leszedegetjük a szárról, és azokat is a tésztába keverjük. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk, és beleforgatjuk a masszába.
Felmelegítünk egy öntöttvasból készült lapot vagy serpenyőt, vékonyan beolajozzuk, és ezen sütjük ki a palacsintákat. Érdemes lassan sütni őket, így szép levegősre tudnak növekedni.
Miközben sülnek a palacsintáink, elkészítjük a flambírozott gyümölcsöket. Az epreket és a rebarbarát is megtisztítjuk, majd falatnyi darabokra vágjuk. Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a rebarbarát, és jól átforgatjuk. Ráöntjük a pálinkát, majd óvatosan begyújtjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Ezután a serpenyőbe tesszük az epret is, rövid ideig együtt forgatjuk a gyümölcsöket, majd lehúzzuk a tűzről. A mézzel ízesített tejfölt egy szifonba rakjuk.
Tálaláskor csinosan elrendezgetjük egymáson a palacsintákat és a gyümölcsöt, majd pedig a mézes tejfölhabbal díszítjük.
Ajánljuk még: