Gasztro

Bébipulyka gesztenyével töltve

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 egész bébipulyka
  • a pulyka belsőségei – szív, máj, zúza
  • 25 dkg Metro Chef főtt gesztenye
  • 2 db zsemle
  • 1,5 dl tej
  • friss zsálya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. Metro Chef olívaolaj
  • 3 szelet Metro Chef bacon
  • durvára őrölt bors
  • 2 db Metro Chef tojás

Elkészítés 

A pulykát gondosan megtisztítjuk, majd felitatjuk a nedvességet a bőréről.

A töltelékhez egy kevés olívaolajon megfuttatjuk a feldarabolt bacont. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és ezzel dinszteljük tovább. Ha már majdnem kész, jöhet hozzá a karikára vágott fokhagyma is. Ha ezzel megvagyunk, hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután hozzákeverjük a felaprított gesztenyét, a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlét és a friss zsályát. Elkeverjük a tojásokkal, a kisebb darabokra vágott belsőségekkel, majd fűszerezzük sóval, borssal. Ezzel töltjük meg a pulyka hasüregét, illetve a mell és comb közötti területet.

A sütőedény aljába nagyobb darabokra vágott burgonyát terítünk, melyet sóval, borssal, olívaolajjal keverünk át. Erre az ágyra fektetjük a megtöltött pulykát. A lábait összekötjük, hogy ne süljön ki a töltelék. Kívülről alaposan megsózzuk, majd vastagon bekenjük vajjal és megszórjuk borssal. Ezután betakarjuk az egészet sütőpapírral, majd lefedjük alufóliával. 180 fokos sütőbe rakjuk. Körülbelül 2,5 – 3 óra szükséges a sütéshez, a pulyka méretétől függően. A sütés végén vegyük le róla a fedést, és hagyjuk szépen megpirulni. Figyeljünk, hogy ne szárítsuk ki!

A recept megjelenését a METRO támogatta.

Ajánljuk még:

Kacsamáj bonbon borssal, kakukkfűvel

Farsangi finomság vendégeknek, uzsonnára, mulatságba a kacsamáj bonbon. Formája utal valami nyalánkságra, a krémes-tejszínes-fűszeres májkrémet durvára tört dió és finomra vágott aszalt barack vigyázza. Pirítóssal, zöldségekkel, friss péksüteménnyel különlegesen jó falat!