Bajor perec egy kis csavarral

Gasztro

Bajor perec egy kis csavarral

A bajor perec bizonyára ismerős: ha másról nem, hát a remek bajor sörök elmaradhatatlan kísérőjeként. Fényes, szép felületét a sütés előtti rövid fürdőnek köszönheti. A perec mellé kitűnő az érett camembert sajtból kevert obazda vagy obatzter, ami a bajor kolbásszal együtt nem maradhat el a sör mellől. És ha teljesen véletlenül maradna a perecből másnapra, készítsünk pereclevest! 

Sörperec

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1 kiskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 4 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál durva só

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Megsózzuk, hozzáadjuk a vajat, majd apránként a tejet meg a vizet, és lágy, sima tésztává gyúrjuk. Lefedjük, és hagyjuk szobahőmérsékleten a duplájára kelni körülbelül 1 óra alatt. A megkelt tésztát 16 részre osztjuk és pereceket formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és még 20 percig kelesztjük. Egy nagy lábosban 2 liter vizet felforralunk a szódabikarbónával. A pereceket szűrőkanál segítségével kb. 15 másodperce belemerítjük a lúgos fürdőbe, majd kiemeljük, és a sütőpapírra helyezzük. Durva sóval megszórjuk, és forró sütőbe téve, 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

Bajor kolbász roston sütve pereccel és obatzterrel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Obatzter avagy camembert bajorosan

Hozzávalók

  • 30 dkg érett camembert sajt
  • 10 dkg vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál paprikakrém
  • só, őrölt bors
  • 1 kk. köménymag

Elkészítés

Az érett camembert sajtot villával összetörtjük és a puha vajjal elkeverjük. A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát és a paprikakrémet hozzáadjuk, sóval, őrölt borssal, köménymaggal ízesítjük. Lefedve legalább egy napig állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Pirítós kenyérrel vagy friss péksüteménnyel, pereccel kínáljuk. Sör mellé kitűnő!

Bajor kolbász roston sütve pereccel és obatzterrel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Bajor perecleves

Hozzávalók

  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 szikkadt bajor perec
  • másfél dl világos sör
  • 7 dl húsleves (lehet leveskockából is)
  • só őrölt bors, reszelt szerecsendió
  • 1 csokor metélőhagyma

Elkészítés

Az egyik hagymát finomra aprítjuk, és egy evőkanálnyi zsiradékon üvegesre sütjük. Rátöltjük a sört, a húslevest és 10-15 percen át gyönge tűzön főzzük. Eközben a másik hagymát uborkagyalun legyaluljuk, és a vékony hagymakarikákat a maradék zsiradékon szép pirosra sütjük, a fél cm vastagon felkarikázott perecet pedig szárazon megpirítjuk. A levest sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, beledobjuk a megsült hagymát, a megpirított pereckarikákat és lefedve 5 percig dagadni hagyjuk dagadni.

Bajor perecleves – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Tálalás előtt beleszórjuk a felaprított metélőhagymát. Ha nincs kéznél szikkadt perec, zsömlével is igen jó!

### ZONE-3 ##

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.