Hozzávalók:
A pácoláshoz:
- 1 db egész hátsó sertéscsülök
- 4-5 db babérlevél
- 1 fej fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 3%-os sóoldat
- 1 ek fekete bors
A sütéshez:
- 1 liter bajor világos sör
- 3 ek sertészsír
A káposztához:
- 25 dkg füstölt szalonna
- 1 kg savanyú káposzta
- 2-3 közepes fej vöröshagyma
- 1 kk őrölt kömény
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítés:
A csülköt három százalékos sóoldatban pácoljuk egy napon át. A vízbe teszünk még hagymát, fokhagymát, babérlevelet és borsot. A sütés napján zsírral kikent tepsibe rakjuk, meglocsoljuk sörrel, és 150 fokos sütőbe rakjuk. Mérettől függően kb. 3 óra alatt sül készre. Sütés közben folyamatosan locsolgassuk a sörrel, és a tepsi alján összegyűlt zsiradékkal. Ha a hús már puha, akkor tekerjük fel a hőt 220-230 fokra, hogy a bőre is meg tudjon pirulni.
Közben elkészítjük a káposztát. A szalonnát felkockázzuk, majd lassú tűznél kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a félkarikára vágott vöröshagymát, és megdinszteljük. A savanyú káposztát megkóstoljuk, és ha szükséges, átmossuk. Ezt is a hagymához adjuk, ízesítjük frissen őrölt borssal és köménnyel, majd sörben megpároljuk. Figyeljünk, hogy ne főzzük szét teljesen, maradjon a káposzta kellemesen ropogós. Az elpárolgott folyadékot mindig egy kis sörrel pótoljuk.
A recept megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.
Ajánljuk még: