Bajor csülök káposztával

Gasztro

Bajor csülök káposztával

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A pácoláshoz:

  • 1 db egész hátsó sertéscsülök
  • 4-5 db babérlevél
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3%-os sóoldat
  • 1 ek fekete bors

A sütéshez:

  • 1 liter bajor világos sör
  • 3 ek sertészsír

A káposztához:

  • 25 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 2-3 közepes fej vöröshagyma
  • 1 kk őrölt kömény
  • frissen őrölt bors

 

Tovább olvasok

 

bajor-csulok-recept-borbas-marcsi

 

Elkészítés:

A csülköt három százalékos sóoldatban pácoljuk egy napon át. A vízbe teszünk még hagymát, fokhagymát, babérlevelet és borsot. A sütés napján zsírral kikent tepsibe rakjuk, meglocsoljuk sörrel, és 150 fokos sütőbe rakjuk. Mérettől függően kb. 3 óra alatt sül készre. Sütés közben folyamatosan locsolgassuk a sörrel, és a tepsi alján összegyűlt zsiradékkal. Ha a hús már puha, akkor tekerjük fel a hőt 220-230 fokra, hogy a bőre is meg tudjon pirulni.

Közben elkészítjük a káposztát. A szalonnát felkockázzuk, majd lassú tűznél kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a félkarikára vágott vöröshagymát, és megdinszteljük. A savanyú káposztát megkóstoljuk, és ha szükséges, átmossuk. Ezt is a hagymához adjuk, ízesítjük frissen őrölt borssal és köménnyel, majd sörben megpároljuk. Figyeljünk, hogy ne főzzük szét teljesen, maradjon a káposzta kellemesen ropogós. Az elpárolgott folyadékot mindig egy kis sörrel pótoljuk. 

A recept megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.