Hozzávalók
A töltelékhez:
- 1 kg darált sertésdagadó
- 2 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 egész tojás
- 15 dkg rizs
- 1 ek. fűszerpaprika
- 1 tk. bors
- ízlés szerint só
- 15 dkg füstölt szalonna
Az összeállításhoz:
- 1-1,5 kg vágott savanyú káposzta
- 1 fej savanyú káposzta
- 1 egész füstölt csülök
A rántáshoz:
- 2 ek. sertészsír
- 2 ek. liszt
- 2 ek. fűszerpaprika
- 5 dl víz
Elkészítés
A káposztafejet leveleire szedjük. Középről kivágjuk a vastag eret. A vékony, átlátszó levelű káposztából a legfinomabb a töltött káposzta, próbáljunk ilyet szerezni.
A töltelékhez egy nagyobb tálban összedolgozzuk a húst a rizzsel, a finomra aprított hagymával, a tojásokkal és a fűszerekkel. Ezután tenyerünkre borítunk egy levelet úgy, hogy a vastagabb fele legyen az ujjunk felé, a vékonyabb pedig a csuklónk felé. A közepére helyezünk egy marék tölteléket, és az ujjunk vége felől a csuklónk felé feltekerjük a levelet. Ezután a két oldalát benyomkodjuk.
Az edény aljára szeletelt füstölt szalonnát teszünk, valamint egy réteg apróra vágott savanyú káposztát. Erre körben ráhelyezzük a gombócokat. A füstölt csülköt úgy helyezzük el, hogy a töltött káposztalevelek körbe vegyék. Ha mindent a fazékba raktunk, egy réteg savanyú káposztával zárjuk a sort. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát, majd feltesszük főni. Ha valaki szereti az erőset, tehet bele néhány cseresznyepaprikát is.
Amikor megfőtt, rántást készítünk. Zsíron megfuttatunk egy-két evőkanál lisztet. Ha már szép zsemleszínű, rászórunk két evőkanálnyi pirospaprikát, majd felöntjük kb. fél liter hideg vízzel. Kézi habverővel csomómentesre keverjük a rántást, és ráöntjük a káposztára. Ezután kb. öt perc alatt összeforraljuk az ízeket. Tejföllel tálaljuk.
Ajánljuk még: