Baci di dama, az olasz aprósütemény

Gasztro

Baci di dama, az olasz aprósütemény

Antall Csilla receptje.

Hozzávalók

Tészta:

  • 24 dkg törökmogyoró  
  • 14 dkg liszt
  • 14 dkg cukor
  • 14 dkg jéghideg vaj
  • 4 ek keményítő
  • pici só

Csokoládékrém:

  • 150 g zsíros tejszín
  • 150 g magas kakaótartalmú étcsokoládé

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk. Ha már intenzíven érezzük az illatát, és szép színe kezd lenni, akkor lehúzhatjuk a tűzről. Ezután ne hagyjuk magára, mert még így is megéghet. Rövid ideig még kevergessük, vagy azonnal öntsük ki a serpenyőből. Vigyázzunk, mert nagyon forró! Ha már kihűlt, akkor egy aprítógépben dolgozzuk meg egy kicsit. Nem kell teljesen simára aprítani, legyen szemcsésebb állaga. Ezután egy robotgéppel dolgozzuk össze a vajjal, a liszttel, a cukorral, a keményítővel és a sóval. Fontos, hogy az alapanyagaink hidegek legyenek ennél a műveletnél.

Ha elkészült a masszánk, akkor kisebb diónyi gombócokat készítünk belőle, és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Ezt a műveletet akár egy kisebb fagylaltoskanállal is elvégezhetjük.

Ha megvagyunk, akkor tegyük a gombócokat legalább egy órára a hűtőbe. Ha jól lehűltek, 190 fokra előmelegített sütőbe rakjuk őket, és kb. 16-18 perc alatt készre sütjük. Ha szépen barnul a tetejük és meg is repedezik, akkor vannak készen. A golyók kissé el is fognak lapulni, de nem jelentősen.

Sütés után a kis sütemények nagyon forróak és törékenyek, ezért óvatosan bánjunk velük. Hagyjuk őket teljesen kihűlni. Közben elkészíthetjük a tölteléket. A tejszínt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét. Egy botmixerrel teljesen krémesre keverjük, majd kihűtjük.

Végül kettesével összeragasztjuk a mogyorós süteményeket.

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.