Gasztro

Baci di dama, az olasz aprósütemény

Antall Csilla receptje.

Hozzávalók

Tészta:

  • 24 dkg törökmogyoró  
  • 14 dkg liszt
  • 14 dkg cukor
  • 14 dkg jéghideg vaj
  • 4 ek keményítő
  • pici só

Csokoládékrém:

  • 150 g zsíros tejszín
  • 150 g magas kakaótartalmú étcsokoládé

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk. Ha már intenzíven érezzük az illatát, és szép színe kezd lenni, akkor lehúzhatjuk a tűzről. Ezután ne hagyjuk magára, mert még így is megéghet. Rövid ideig még kevergessük, vagy azonnal öntsük ki a serpenyőből. Vigyázzunk, mert nagyon forró! Ha már kihűlt, akkor egy aprítógépben dolgozzuk meg egy kicsit. Nem kell teljesen simára aprítani, legyen szemcsésebb állaga. Ezután egy robotgéppel dolgozzuk össze a vajjal, a liszttel, a cukorral, a keményítővel és a sóval. Fontos, hogy az alapanyagaink hidegek legyenek ennél a műveletnél.

Ha elkészült a masszánk, akkor kisebb diónyi gombócokat készítünk belőle, és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Ezt a műveletet akár egy kisebb fagylaltoskanállal is elvégezhetjük.

Ha megvagyunk, akkor tegyük a gombócokat legalább egy órára a hűtőbe. Ha jól lehűltek, 190 fokra előmelegített sütőbe rakjuk őket, és kb. 16-18 perc alatt készre sütjük. Ha szépen barnul a tetejük és meg is repedezik, akkor vannak készen. A golyók kissé el is fognak lapulni, de nem jelentősen.

Sütés után a kis sütemények nagyon forróak és törékenyek, ezért óvatosan bánjunk velük. Hagyjuk őket teljesen kihűlni. Közben elkészíthetjük a tölteléket. A tejszínt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét. Egy botmixerrel teljesen krémesre keverjük, majd kihűtjük.

Végül kettesével összeragasztjuk a mogyorós süteményeket.

Ajánljuk még:

„Már csak mi maradtunk mézeskalácsosok Debrecenben” – a Radics Mézes műhelyben Radics Zoltánnal beszélgettünk

Alig tíz évre rá, hogy 2014-ben a debreceni mézeskalácsosság bekerült a debreceni és a Hajdú-Bihar megyei értéktárba, már csak egyetlen működő mézeskalácsos műhelyt találunk Debrecenben. A híres debreceni mézes tányért ma már csak Radics Zoltán fiatal mézeskalács készítő mester készíti, aki édesapjától, Radics Lászlótól tanulta a mesterséget. Vajon képes lesz fennmaradni ez a több száz éves hagyomány? Mi kell ahhoz, hogy megőrizzük? A szaktudás és a rengeteg munka bizonyosan nem elegendő hozzá – ez derült ki Radics Zoltánnál tett látogatásunk alkalmával is.