Hozzávalók
Tészta:
- 24 dkg törökmogyoró
- 14 dkg liszt
- 14 dkg cukor
- 14 dkg jéghideg vaj
- 4 ek keményítő
- pici só
Csokoládékrém:
- 150 g zsíros tejszín
- 150 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
Elkészítés
A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk. Ha már intenzíven érezzük az illatát, és szép színe kezd lenni, akkor lehúzhatjuk a tűzről. Ezután ne hagyjuk magára, mert még így is megéghet. Rövid ideig még kevergessük, vagy azonnal öntsük ki a serpenyőből. Vigyázzunk, mert nagyon forró! Ha már kihűlt, akkor egy aprítógépben dolgozzuk meg egy kicsit. Nem kell teljesen simára aprítani, legyen szemcsésebb állaga. Ezután egy robotgéppel dolgozzuk össze a vajjal, a liszttel, a cukorral, a keményítővel és a sóval. Fontos, hogy az alapanyagaink hidegek legyenek ennél a műveletnél.
Ha elkészült a masszánk, akkor kisebb diónyi gombócokat készítünk belőle, és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Ezt a műveletet akár egy kisebb fagylaltoskanállal is elvégezhetjük.
Ha megvagyunk, akkor tegyük a gombócokat legalább egy órára a hűtőbe. Ha jól lehűltek, 190 fokra előmelegített sütőbe rakjuk őket, és kb. 16-18 perc alatt készre sütjük. Ha szépen barnul a tetejük és meg is repedezik, akkor vannak készen. A golyók kissé el is fognak lapulni, de nem jelentősen.
Sütés után a kis sütemények nagyon forróak és törékenyek, ezért óvatosan bánjunk velük. Hagyjuk őket teljesen kihűlni. Közben elkészíthetjük a tölteléket. A tejszínt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét. Egy botmixerrel teljesen krémesre keverjük, majd kihűtjük.
Végül kettesével összeragasztjuk a mogyorós süteményeket.
Ajánljuk még: