Bableves krumpligombóccal

Gasztro

Bableves krumpligombóccal

Klasszikus és finom, takarékos és laktató!

Hozzávalók

  • 20 dkg tarkabab
  • 15 dkg szalonna
  • 15 dkg szárazkolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db babérlevél
  • őrölt fűszerpaprika

A krumpligombóchoz:

  • 25 dkg krumpli
  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás

Elkészítés

A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A szalonnát kis kockákra daraboljuk. A zöldségeket kockára vágjuk. Egy nagyobb lábosban felforrósítunk 3 evőkanál olajat, megpirítjuk rajta a szalonnát, rátesszük a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát. Felengedjük 1,5 lilter vízzel és felforrósítjuk. A babot leszűrjük, és azt is a lébe tesszük. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb. 1 órán át.

Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a zöldségeket, a babérlevelet. Ilyenkor érdemes megkóstolni, és ha szükséges, sót tenni hozzá, illetve pótolni az elpárolgott vizet. Ha már puha a bab, beletesszük a levesbe a karikára szeletelt kolbászt, megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a gombócokat. Pár percig még főzzük.

A krumpligombóchoz a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük, hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a tojással, liszttel. Sóval ízesítjük, és rúd formájúra hengereljük, amelyből késsel 1 centi széles csíkokat vágunk, és vízben kifőzzük.

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!