Hozzávalók
- 20 dkg tarkabab
- 15 dkg szalonna
- 15 dkg szárazkolbász
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 2 db babérlevél
- só
- őrölt fűszerpaprika
A krumpligombóchoz:
- 25 dkg krumpli
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
Elkészítés
A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A szalonnát kis kockákra daraboljuk. A zöldségeket kockára vágjuk. Egy nagyobb lábosban felforrósítunk 3 evőkanál olajat, megpirítjuk rajta a szalonnát, rátesszük a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát. Felengedjük 1,5 lilter vízzel és felforrósítjuk. A babot leszűrjük, és azt is a lébe tesszük. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb. 1 órán át.
Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a zöldségeket, a babérlevelet. Ilyenkor érdemes megkóstolni, és ha szükséges, sót tenni hozzá, illetve pótolni az elpárolgott vizet. Ha már puha a bab, beletesszük a levesbe a karikára szeletelt kolbászt, megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a gombócokat. Pár percig még főzzük.
A krumpligombóchoz a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük, hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a tojással, liszttel. Sóval ízesítjük, és rúd formájúra hengereljük, amelyből késsel 1 centi széles csíkokat vágunk, és vízben kifőzzük.
Ajánljuk még: