Gasztro

Babbal töltött krumplicsónak

Vacsorára is nagyszerű forgás ez az egyszerű, finom és mutatós étel.

Hozzávalók (4 főre)

  • 8 közepes krumpli
  • 24 dkg bab
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek tejföl
  • 7,5 dkg trappista sajt
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 1 közepes kápiapaprika
  • bors
  • kakukkfű
  • chili vagy bármi, ami csíp: ízlés szerint

Elkészítés

A krumplikat megtisztítjuk, és hideg sós vízben, héjában megfőzzük. A hagymát apró kockákra vágjuk, a paprikát is hasonló méretű kockákra vagdaljuk. A babot sós vízben megfőzzük.

Egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát, hozzányomjuk a fokhagymát, beletesszük a paprikakockákat valamint a babot. Fűszerezzük, és együtt tovább pirítjuk. Ha a keverék szépen átpirult, félretesszük. A sajtokat külön-külön lereszeljük.

Ha a krumplik megfőttek, leöntjük róla a vizet és hagyjuk kicsit kihűlni. Kivajazunk egy nagyobb tepsit, és elkészítjük a krumplicsónakokat. A krumplikat hosszában félbevágjuk. A belsejüket egy kiskanállal kikaparjuk úgy, hogy kb. fél centi vastag maradjon a széle. A krumplitörmeléket egy olyan tálba tesszük, amiben majd össze tudjuk keverni a tölteléket.

A krumpliforgácsokhoz hozzáadjuk a babos részt, a reszelt trappistát és a tejfölt. Alaposan összekeverjük. A tölteléket szétosztjuk a fél krumplikban és megszórjuk a reszelt füstölt sajttal.
A tepsit előmelegített, 200 fokos sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a tetejét.

 

Ajánljuk még:

Krumpliból is lehet desszert! – négy burgonyás édesség

Nagy pillanat a burgonya életében, amikor csokoládés tortába bújva részese lehet egy ünnepi lakomának, desszertként. Ennél csak az lehetett felemelőbb érzés számára, amikor áthajózott az öreg kontinensre, meghódítani Európát, dísznövényként virítani a kolostorkertekben. Kedvencünk az édes krumplis béles, a kétrészes boldogság: kívül krumpli, belül burgonya. De itt a finom krumplis pite és a puha, szaftos, nagyon kiadós pityókás császármorzsa receptje is. Nem beszélve a csokoládés burgonyatortáról!